Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok aggódik Lázár János lépése miatt

2023. szeptember 5., kedd 20:44

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman az X-en reagált arra, hogy kormánypárti politikusok megkoszorúzták az éppen harminc éve újratemetett Horthy Miklós sírját, valamint Lázár János építési és közlekedési miniszter azon kijelentésére, miszerint Horthy Miklós kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona volt.

Mint arról korábban az Index beszámolt már, Lázár János Kenderesen adta át a Közlekedési Múzeum új vasúttörténeti kiállítását a helyi vasútállomáson, miközben a városban kormánypárti politikusok koszorúzták meg az éppen harminc éve újratemetett Horthy Miklós sírját. Lázár János szerint a kormányzó kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona volt. 

Lázár János azt is mondta az új vasúttörténeti kiállításon, hogy Horthy 1919-ben megmentette az országot attól a sorstól, amit „a nyugati nagyhatalmak” Magyarországnak szántak.

Frölich Róbert főrabbi ezt nem hagyta szó nélkül, és a miniszter által elmondottakra két Horthy-idézettel reagált egy 1940-es, Teleki Pálnak, valamint egy 1943-as, Hitlernek írt levélből. Az országos főrabbi szerint Lázár Jánosnak igaza volt: „világosan és egyértelműen kell beszélni” az egykori kormányzóról. Ki beszélhetne világosabban Horthy Miklósról, ha nem ő maga? – teszi fel a kérdést a rabbi.

„Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden – minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidókezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe – kivált külföldön” – a zsidó – írta egyik levelében Horthy. 

A Hitlernek írt levélben már a kormányzó arról írt, hogy „a zsidók fokozatos kikapcsolására vonatkozó további intézkedések folyamatban vannak, s amint meg lesznek teremtve elszállításuk feltételei, ezt végre is fogjuk hajtani.”

Az Egyesült Államokat aggasztja az ügy

Az ügyre reagált David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is, aki az X-oldalán szólalt meg.

Horthy Miklós bűnrészes volt a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején. Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egyik magas rangú tisztviselője részt vesz a brutális örökség rehabilitálására és népszerűsítésére irányuló erőfeszítésekben

– fogalmazott Pressman.

Rovatok