Index Vakbarát Hírportál

Ukrán külügyminiszter: A fotelszakértők és az újságírók ostobaságokat hordanak össze az ellentámadásról

2023. szeptember 5., kedd 07:54

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy a „fotelszakértők” és a média képviselői hajlamosak ostobaságokat híresztelni az ukrán ellentámadással kapcsolatban. Megjegyezte, hogy azok, akik pontos információkkal rendelkeznek a háborúról, nem kongatják a vészharangot a sajtóban.

„Amikor a többi külügyminiszterrel egyeztetek, akik hivatalos, mélyreható és átfogó információkat kapnak a honvédelmi erőiktől, a hírszerzésüktől, akkor senkinek sincs panasza az ukrán ellentámadás alakulására” – nyilatkozta Kuleba az Ukrajinszka Pravda híradása szerint.

Állítása szerint senki sem kérdezi tőle, miért halad lassan az ellentámadás, miközben az újságcikkeket olvasva számtalanszor találkozik ezzel a kritikával. „Az ukrán offenzíva kritikusainak be kellene fogniuk a szájukat” – ütött meg kemény hangot az ukrán külügyminiszter.

Amikor valaki ül egy kanapén vagy egy biztonságos stúdióban, és megengedi magának, hogy kritizálja az ukrán offenzíva tempóját, akkor egy konkrét katonát kritizál, aki fegyvert ragadott, aki feláldozta magát a hazájáért, aki elvesztette a testvéreit, aki átverekedte magát egy aknamezőn, aki a lövészárokban farkasszemet nézett egy orosszal. És akinek azt kell hallgatnia, hogy nem elég hatékony az ukrán hadsereg

– jegyezte meg Kuleba.

A tárcavezető az ellentámadással összefüggésben korábban azt mondta, Ukrajna partnerei megértik, hogy a dolgok jó irányba haladnak.

Egyre több a kritikus hang

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes szerint az ellentámadás júniusi megindítása óta Ukrajna mintegy 241 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza az ország déli és keleti részén, ami egyes vélemények szerint elmaradt a várakozásoktól, számolt be korábban az NBC News.

Jurij Szak és más kijevi tisztviselők elmondták, hogy az ukrán hadsereg nem akar fejvesztve előrerohanni, inkább kitapogatják az orosz védelem gyenge pontjait. Eközben Ukrajna megkezdte a csapaterősítést az ország déli részén, és kisebb támadásokat hajtott végre, hogy tesztelje az orosz vonalakat.

A MAGYARÁZKODÁS NEM MINDENKINEK TETSZETT, TÖBB AMERIKAI DIPLOMATA IS HANGOT ADOTT A CSALÓDOTTSÁGÁNAK AMIATT, HOGY AZ UKRÁNOK LÁTHATÓAN ÓDZKODNAK BEVETNI A LEGÜTŐKÉPESEBB EGYSÉGEIKET, ÉS HOGY NEM FELTÉTLENÜL ALKALMAZZÁK AZ  ELSAJÁTÍTOTT HADVISELÉSI ELVEKET.

Egy másik magas rangú kormányzati tisztviselő szerint a Biden-kormányzat és az amerikai szövetségesek mindent megadtak Ukrajnának, amit az ország az ellentámadáshoz kért, beleértve 500 harckocsit és több száz páncélozott járművet.

Egy olyan ellenséggel állunk szemben, amely minden szempontból túlerőben van. Dávidnak kell lennünk ebben a Góliát elleni csatában, ami azt jelenti, hogy okosnak kell lennünk

– ezzel adott magyarázatot Jurij Szak az ellentámadás „kocogósnak” vélt tempójára.

Az Index kedden is figyelemmel kíséri a háború legfontosabb eseményeit. Percről percre frissülő cikkünket ide kattintva olvashatja.

Rovatok