Index Vakbarát Hírportál

Ötszáz napja tartják börtönben az unió egyik alkalmazottját

2023. szeptember 5., kedd 18:02

Josep Borrell, az EU kül- és belbiztonságpolitikai főképviselője kedden megerősítette, Iránban több mint 500 napja börtönben tartanak egy svéd férfit, aki az Európai Unió (EU) alkalmazásában áll.

A 33 éves Johan Floderus személyazonosságát a The New York Times  amerikai napilap hozta nyilvánosságra hétfőn, beszámolva arról, hogy az EU külügyi szolgálatának (EEAS) munkatársát turistaként egy magánlátogatás során fogták el még 2022 áprilisában, majd az iráni hatóságok kémkedéssel vádolták meg.

Fáradhatatlanul dolgozunk Floderus szabadon engedéséért

– nyilatkozott az ügyről Borrell, hangsúlyozva,

a svéd férfit jogtalanul tartóztatták le Iránban.

Az uniós főképviselő kijelentette, a svéd hatóságok és az európai uniós intézmények szoros együttműködésben igyekeznek elérni Floderus elengedését. Irán tavaly júliusban jelentette be, letartóztatott egy férfit kémkedés gyanújával, két héttel azután, hogy Hamid Núri iráni állampolgár életfogytiglani börtönbüntetést kapott Svédországban.

Teherán kémkedés miatt és egyéb nemzetbiztonsági vádakkal az elmúlt években több külföldit is bebörtönzött, és csak fogolycsere fejében engedte őket szabadon. Idén júniusban több elítélt európait, köztük egy dán és két osztrák állampolgárt bocsátott szabadon egy pokolgépes merénylet kitervelése miatt elítélt iráni diplomata hazaengedéséért cserébe.

Rovatok