Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij felesége: A férjemre van szükségem, nem egy történelmi személyiségre

2023. szeptember 5., kedd 10:06

Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége egy interjúban arról beszélt, hogy a háború milyen érzelmi hatással van a családjára.

Amikor Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát, Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége hónapokig rejtőzködött titkos helyeken gyermekeivel. Azóta már beutazta a világot, hogy találkozzon vezetőkkel, és beszédeket tartson. Most a BBC-nek adott interjút.

Elmondta, hogy nem élnek együtt férjével, de van lehetőségük látni egymást, viszont nem olyan gyakran, mint szeretnék.

Lehet, hogy ez egy kicsit önző dolog, de a férjemre van szükségem, nem pedig egy történelmi személyiségre

– fogalmazott Zelenszka.

Arról is beszélt, hogy a családnak hiányzik az együtt töltött idő, de igyekeznek erősek maradni érzelmileg és fizikailag is, viszont a háború bizonytalansággal jár, ami érzelmileg nagyon megterheli a gyermekeit.

Fájdalmasan nézem, hogy a gyerekeim nem terveznek semmit. […] A lányom 19 éves. Ebben a korban utazásról, új érzésekről, érzelmekről álmodoznak. Neki nincs ilyen lehetősége

– tette hozzá az ukrán first lady.

Olena Zelenszka és Volodimir Zelenszkij régebben együtt dolgoztak egy komédiás társulatban és egy tévéstúdióban, a férfi színészként, a nő pedig forgatókönyvíróként.

Elmondta, hogy álmában sem gondolta volna, hogy férje olyan történelmi személyiség lesz, amilyen ma. Zelenszka szerint az elnöknek megvan az energiája, az akaratereje és a makacssága, hogy végigcsinálja ezt a háborút.

Hiszek benne. És támogatom őt. Tudom, hogy van elég ereje. […] Ő tényleg nagyon erős és rugalmas ember. És erre most mindannyiunknak szüksége van

– mondta.

First ladyként a közelmúltban arra összpontosított, hogy segítsen az ukránoknak feldolgozni a háború pszichológiai hatásait, és most készül egy olyan kijevi csúcstalálkozó társszervezője lenni, amelynek középpontjában a mentális egészség áll.

Nagyon remélem, hogy valakit inspirálni tudok, valakinek reményt vagy tanácsot adhatok, vagy a saját példámmal bizonyíthatom, hogy élünk, dolgozunk, haladunk előre

– tette hozzá.

Zárásként elmondta, hogy az ukránok és senki más sem lehet biztos a holnapban, és nem bízhatnak a jövőben sem, hiszen senki sem tudta volna elképzelni, hogy a 21. században, Európa közepén egy ilyen háború fog elszabadulni, és hogy ilyen kegyetlen lesz, de hozzátette, hogy nagy reményük van a győzelemre.

Az Index kedden is figyelemmel kíséri a háború legfontosabb eseményeit. Percről percre frissülő cikkünket ide kattintva olvashatja.

Rovatok