Index Vakbarát Hírportál

Erős kritikával illették Magyarországot a brüsszeli diplomaták

2023. szeptember 6., szerda 17:33

A Renew Europe nevű frakció szerint az Európai Néppárt (EPP) egyre szorosabbra fűzi a viszonyát a szélsőjobboldallal. A liberálisok a magyar kormányt is kritizálták.

A Renew tagjai szerint egyre nagyobb politikai megosztottság tapasztalható Európában, ami szerintük azzal magyarázható, hogy az EU egyes konzervatív pártjai engednek az „illiberalizmus” csábításának.

„Egy kicsit aggódunk amiatt, hogy Ausztriában is fennáll az »orbanizálódás« kísértése. Bécs nem válhat Budapestté” – jelentette ki Beate Meinl-Reisinger, a NEOS elnöke Karl Nehammer kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozója kapcsán, írja az Euronews az Euractiv nyomán.

A kiadvány megemlíti, hogy az elmúlt időszakban sokan bírálták Manfred Weber néppárti frakcióvezetőt, mivel az ő vezetése alatt az EP jobbközép frakciója békülékenyebb hangot ütött meg az EU néhány jobboldali pártjával, például Giorgia Meloni Olaszország Fivérei (FdI) pártjával szemben.

A liberális-centrista Renew Olaszországot is megemlítette Lengyelország és Magyarország mellett, mint a „demokratikus visszaesés és illiberalizmus” egyik legjobb példáját, bár a nyilatkozatban nem indokolta meg, mire alapozza véleményét – teszi hozzá az Euronews cikke.

Rovatok