Index Vakbarát Hírportál

Újabb kínos szituációba keveredett Joe Biden

2023. szeptember 6., szerda 19:47

Tiszteletlenséggel vádolják Joe Biden amerikai elnököt, miután kedden váratlanul elhagyta a Fehér Ház keleti termét, mielőtt befejeződött volna a vietnámi háború egyik veteránjának tiszteletére rendezett katonai ceremónia.

A 80 éves Joe Biden érthetetlen hirtelenséggel távozott a ceremóniáról, miután az ország legmagasabb katonai kitüntetését, a Becsület érdemérmet (Medal of Honor) akasztotta a 81 éves Larry Taylor nyugalmazott katonai százados nyakába.

A többi veterán ezt látva élesen kritizálta Bident, azzal érvelve, hogy az elnök megdöbbentő tiszteletlenséget tanúsított – írja a New York Post.

„Elnézést a kifejezésért, de mekkora egy idióta. Megdöbbentő, hogy Biden nem tisztel senkit, hosszú a lista” – posztolta ki a X-re (korábban Twitter) Shawn Ryan, az amerikai haditengerészet korábbi tagja.

„Most legalább nem bámulta az óráját” – fanyalgott Wesley Hunt republikánus képviselő, a hadsereg veteránja a közösségi médiában.

Arra utalt, amikor Biden az afganisztáni kabuli repülőtér közelében 2021 augusztusában elkövetett terrortámadásban meghalt 13 amerikai katona emlékére rendezett ünnepélyes szertartáson az órájára pillantott.

Egyesek szerint Joe Biden újabb bakit követett el, többen úgy vélik, hogy a vezető hirtelen távozása nem volt előre megtervezve, az a szervezőket is meglepte.

A Fehér Ház hivatalos felületein a közvetítés közvetlenül azután szakadt meg, hogy Biden – aki a lelkész áldását is figyelmen kívül hagyta – kiment a teremből.

Egymást követik a csúnya bakik az elnök részéről

A Biden korával és kompetenciájával kapcsolatos kérdések hosszú ideje témát szolgáltatnak az amerikai sajtónak. A kutatások szerint egyre több amerikai látja úgy, hogy Bidennek távoznia kell a Fehér Házból: az amerikai szavazók több mint kétharmada úgy véli, hogy a 80 éves elnök alkalmatlan egy második ciklusra, és a demokrata szavazók közel fele „problémaként” jellemzi a korát.

Joe Bidennek az elmúlt időszakban több mindennel is meggyűlt a baja, megesett, hogy a brit királynőt éltette, de volt, hogy elesett, vagy beverte a fejét egy helikopterbe. Legutóbb a szavakkal volt gondja, amikor eltévesztette Rishi Sunak titulusát. Az ügyben a legérdekesebb, hogy korábban egyszer már a miniszterelnök nevét is elrontotta.

Tavaly szeptemberben egy konferencián kereste a nyilvánosság előtt Jackie Walorskit, az augusztusban autóbalesetben meghalt indianai kongresszusi képviselőnőt, és úgy tűnt, elfelejtette, hogy már nem él. Emellett többször is előfordult, hogy Biden tanácstalanul téblábolt a színpadon.

Az elnök kampánystábja közben mindent megtesz, hogy az elnök ne kövessen el olyan bakikat, amiken a sajtó aztán csámcsogni tud napokig. Állítólag jegyzetkártyákat készítenek a keze ügyébe, hogy mindig tájékozott legyen a legaktuálisabb közéleti témákban, és még arra is figyelnek, hogy kisebb lépcsőfokokat kelljen megmásznia az Air Force One fedélzetére való felszálláskor, nehogy véletlenül elcsússzon vagy megbotoljon.

Rovatok