Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden alelnöke hatalomátvételről beszélt

2023. szeptember 6., szerda 15:42

Az Egyesült Államok alelnöke szerint Biden rendkívüli szellemi képességek birtokában van, és hipotetikusnak tartja a kérdést, hogy ő lépjen a helyére. Az ügy azért merülhetett fel, mert az elnök hamarosan betölti a 81-et.

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke szerdán kijelentette, hogy a 2020-as elnökválasztás eredményének megdöntésére tett erőfeszítésekért és az azt követő erőszakos cselekményekért felelősöket el kell számoltatni – még akkor is, ha ez Donald Trumpot jelenti.

„Hagyjuk, hogy a bizonyítékok, a tények vigyék előre az ügyet” – mondta Harris az Associated Pressnek adott interjújában az indonéziai Jakartában, ahol egy regionális csúcstalálkozón vett részt.

Joe Biden elnök helyett Harris képviseli az Egyesült Államokat a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének csúcstalálkozóján. Az elnök távolléte egyeseknek csalódást okozott, de a Fehér Ház hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezett a régió iránt, amit Harris az interjúban megismételt.

Harris elutasította a 80 éves Biden korával kapcsolatos aggályokat, bár sokan túl idősnek tartják a hivatalhoz.

Az AP és a NORC közelmúltbeli közös felmérése szerint az amerikaiak 77 százaléka, a demokraták 69 százaléka szerint túl idős egy második ciklusra.

Harris alelnökként az első a sorban azok között, akik átvehetik az elnöki tisztséget a jelenlegi elnök akadályoztatása vagy halála esetén. Éppen ezért fokozott figyelem övezi a személyét, mert egy olyan elnök mellett szolgál, aki idén betölti a 81-et, és 86 éves lenne esetleges második ciklusa végén. Néhány republikánus elnökjelölt-aspiráns azt állítja, hogy egy Bidenre leadott szavazat valójában egy Harrisre leadott szavazat lenne – és nem a jó értelemben.

„Minden nap látom őt. Az időnk jelentős részét az Ovális Irodában töltjük, ahol azt tapasztalom, hogy úgy érti meg a problémákat és látja át az összetett kérdéseket, ahogy arra senki más nem képes” – fogalmazott. „Az amerikai emberek végső soron azt akarják tudni, hogy az elnökük jól teljesít-e. És Joe Biden jól teljesít.”

Harris „hipotetikusnak” nevezte, hogy esetleg az elnöki szerepkörbe lépne, de azt mondta, készen áll rá.

Joe Biden jól van, úgyhogy ez nem fog megvalósulni. De azt is értsük meg, hogy minden alelnöknek, amikor leteszi az esküt, tisztában kell lennie azzal a felelősséggel, hogy esetleg átveheti az elnöki feladatkört

– fogalmazott.

Harris hozzátette: „Ez velem sincs másképpen.”

Rovatok