Index Vakbarát Hírportál

Öten meghaltak, mikor lezuhant a lift egy szállodában Balin

2023. szeptember 6., szerda 21:54 | aznap frissítve

Balin az Ubud Ayuterra Resort szállodában pénteken lezuhant egy lift. A felvonóban tartózkodó öt szállodai dolgozó meghalt.

Szeptember elsején helyi idő szerint délután egy óra körül baleset történt Balin egy luxusszállodában. Egy lift meghibásodott, egyik kábele elszakadt, és 100 métert zuhant egy meredek szakadékba. A baleset következtében a liftben tartózkodó három nő és két férfi meghalt – írja a The Guardian.

Mind az öten a szálloda takarítórészlegénél dolgoztak.

Az elhunytak közül ketten a helyszínen, hárman pedig később a kórházban haltak meg.

A Kumparan című helyi médiaközlemény által közzétett, a baleset pillanatáról készült térfigyelő kamera felvételei azt mutatják, ahogy a kábeles felvonó lezuhan a meredek pályán, amely a szálloda felső részét kötötte össze a sziklaoldalon lejjebb lévő létesítményekkel.

A szálloda egyik szakácsa a helyi médiának elmondta, hogy sikolyokat és csattanó hangokat hallott, miután öt kollégája beszállt a liftbe. Ezután a sérültek segítségére sietett, és riasztotta a mentőszolgálatot. A balinéz rendőrség vizsgálja a balesetet.

Az acél lengőkötél nem volt elég erős ahhoz, hogy felfelé húzza a súlyt, és a biztonsági ék vagy a fék nem működött, így a lift nagy sebességgel csúszott lefelé

– nyilatkozta hétfőn az egyik rendőr.

A liftben vélhetően nem volt vészfék sem. Az üdülőhelyen tartózkodó vendégeket más szálláshelyekre költöztették, amíg a vizsgálatok tartanak.

A szálloda tulajdonosa felajánlotta, hogy fedezi az áldozatok temetési költségeit, és kártérítést is nyújt a családoknak, de ennek feltétele, hogy ne indítsanak jogi lépéseket az üdülőhely ellen.

Rovatok