Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola „bedaralása”

2023. szeptember 6., szerda 19:54

Tovább folytatódik a határon túl élő magyarok jogfosztása Ukrajnában: a kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Középiskola most arról számolt be, hogy két igazgatóhelyettesnek is távoznia kellett, miután lemondatták őket.

Folytatódik a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola „bedaralása” – írta az intézmény a közösségi oldalán. Az iskola Facebook-oldalán a tantestület arról számolt be, hogy történetének talán legnehezebb időszakát élik most meg, de kitartanak.

Lemondatták az egyik igazgatóhelyettesünket, a másikkal nem egyeztetnek, csak utasítják, újabb »saját« igazgatóhelyettest hoznak, külsősökkel nézetik át az iskola iratait hibákat keresve, új órarendet csináltatnak, mert csak órákat akarnak elvenni tanárainktól, hogy máshonnan jötteknek adhassák oda

– írták.

Úgy folytatták, hogy „teljesen szembefordulva a tantestülettel, sötét lelkű megrendelőik gonosz akaratát valósítják meg rákos daganatként, bármi áron”. 

Iskolánk történetének talán legnehezebb időszakát éljük. Kitartunk!

– zárták a bejegyzést.

Amint arról januárban az Index is beszámolt, egy friss rendeletre hivatkozva eltávolította a magyar zászlókat több közintézményről az ukrán rendőrség, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója pedig indoklás nélkül, egyik napról a másikra kapta kézhez a menesztését.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége hangosan tiltakozott amiatt, hogy sem a magyar közösséghez, sem az iskolához nem kötődő igazgatót nevezett ki a Munkácsi Városi Tanács.

A II. Rákóczi Ferenc Középiskola csütörtökön újabb bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán. Mint írták, az új igazgató egyértelműen kijelentette, amit eddig csak sejtettek.

Szakszervezeti gyűlésünkön a kinevezett igazgató és helyettese jelezte, rövid távú céljuk az iskola ukránosítása, a magyar idegen nyelvként oktatása, már most szeptembertől ukrán első osztály indítása, a tantárgyak egy részének ukránul oktatása

– olvasható a bejegyzésben.

A poszt szerint a tantestületük határozott tiltakozásával és egységes kiállásával sikerült elérni, egyelőre ne induljon ukrán tannyelvű osztály, és a tanítás nyelve is a magyar maradjon, de az immár tisztán látható, hogy „a városvezetés terve a magyar oktatás mielőbbi megszüntetése iskolánkban”.

Szeptember elsején azonban érkezett az újabb csapás: a tanévnyitón betiltották a magyar himnuszt, tilos volt a magyar zászló és nemzeti színek használata, és az igazgatói köszöntő is csak ukránul hangzott el.

Rovatok