Index Vakbarát Hírportál

Vigyázzon a zsebeire, mert ezekben az országokban könnyen meglophatják

2023. szeptember 6., szerda 10:18

Elkészült azon országok listája, ahol a legnagyobb esélye van annak, hogy zsebtolvajlás érhet bennünket. Jogosan tehetjük fel magunkban a kérdést: na és hogyan védekezzünk ellenük?

Évente több ezer embernek kell megküzdenie azzal a rémálommal, hogy külföldön ellopják az értéktárgyait. A turisták gyakran válnak célpontjává, mivel kevésbé figyelnek oda a környezetükre. A forgalmas területeken és a népszerű látványosságok környékén az utazóknak különösen ébernek kell lenniük, hogy elkerüljék az áldozattá válást – írja az Euronews.

Egy utasbiztosítási cég szakértői közzétettek egy jelentést, melyben azon országok rangsorát állították össze, ahol a legmagasabb a zsebtolvajlás kockázata. A vállalat az utazók visszajelzései alapján állított össze listát arról, hogy az egyes országok öt legfontosabb turisztikai látványosságánál milyen gyakran lopnak meg egy-egy turistát. 

A legnagyobb esélye annak, hogy valakit meglopnak a tolvajok, egyértelműen Olaszországban van.

A római Colosseum, a Trevi-kút és a Panteon, a milánói Duomo di Milano és a firenzei Gallerie degli Uffizi látogatói 2022-ben 1 906 online utazási értékelésben említették, hogy ellopták valamilyen értéktárgyukat.

Mindez 463 zsebtolvajlással kapcsolatos említésnek felel meg az olaszországi turisztikai látványosságok egymillió látogatójára vetítve – ez pedig a legmagasabb arány az európai országok közül. Franciaországban a második legmagasabb a zsebtolvajlások száma, 283 említés jut egymillió látogatóra. A harmadik helyen pedig Hollandia áll a zsebtolvajlási indexen.

Barcelona zsebtolvajlással kapcsolatos hírneve ellenére Spanyolország csak a hatodik helyen végzett a listán. A véleményekben ötször kevesebb említést tettek a lopásokról, mint Olaszországban.

A legkevesebb zsebtolvajlásról szóló beszámolót tartalmazó ország Írország volt, ahol egymillió látogatóra 30 említés jutott, valamint Lengyelország, ahol 18 említés jutott.

Hogyan védjük ki a tolvajlást?

A szakértők több javaslatot is tettek mindamellett, hogy fokozott óvatosságra intik a turistákat, főként, ha nagy nevezetességet látogatnak meg – például az Eiffel-tornyot.

Soha ne hagyja őrizetlenül személyes tárgyait, mert az utasbiztosító társaságok megkövetelik az utazóktól az észszerű gondosságot, és elutasíthatják a lopás miatti biztosítási igényeket, ha a tárgyakat magukra hagyják

– fogalmazott Greg Wilson, a Quotezone utasbiztosítási vállalat vezetője.

Azt javasolja a látogatóknak, hogy az értéktárgyakat, például a drága ékszereket a szállodájuk széfjében hagyják. Wilson azt is javasolja, hogy a telefonok és pénztárcák biztonságban tartásához cipzárral zárható, biztonságos, keresztben hordható táskát vagy akár egy pénzes övet is vigyenek magukkal.

Rovatok