Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a kasztrendszert Kaliforniában

2023. szeptember 7., csütörtök 09:07

A kaliforniai törvényhozás az Egyesült Államokban elsőként fogadta el a kasztok szerinti megkülönböztetést tiltó törvényt. A törvényhozók szerint az intézkedés megvédi a dél-ázsiai származású embereket, akik tisztességtelen bánásmódra hivatkoznak.

Az Egyesült Államok kormányzóit nagy feladat elé állítja, hogy Kaliforniában már tiltott a kasztrendszer intézménye. El kell dönteniük, ők aláírják-e ezt a törvénykezést. Seattle városa még a nyugati államot is megelőzte, ők már februárban aláírták ezt az intézkedést.

Az indiai kasztrendszer több mint 3000 éves múltra tekint vissza, és a hindu társadalmat merev hierarchikus csoportokra osztja.

Aisha Wahab, a demokrata állam szenátora elmondta, a nem, a faj, a vallás és a fogyatékosság mellett a kasztot is védett kategóriává tenné az állam diszkriminációellenes törvényeiben – írja a BBC.

Rávilágítottunk a diszkrimináció egy évezredes, régóta rejtegetett formájára, láthatatlan bilincsekre emberek millióinak csuklóján

– mondta a szenátor.

Öt republikánus szenátor a jogszabály ellen szavazott, azzal érvelve, hogy a diszkrimináció már az állami törvények értelmében is törvénytelen. A demokrata Gavin Newsom kormányzó hivatala közölte, hogy értékelni fogja a törvényjavaslatot, amikor az az asztalára kerül.

Egyes hindu csoportok azzal érveltek, hogy a kasztrendszer nem komoly probléma Észak-Amerikában.

Rovatok