Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a klímapusztulás, és ennél már csak rosszabb lesz

2023. szeptember 7., csütörtök 12:08

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint a Föld az északi féltekén valaha mért legmelegebb nyarán van túl, amelyet a rekordmeleg augusztus zárt le. Az AP News cikke szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a világ vezetői nem fordítanak megfelelő figyelmet a probléma kezelésére. Annak az esélye, hogy 2027-ig megdől az éves melegrekord, majdnem 100 százalék.

A múlt hónap nemcsak a legmelegebb augusztus volt, amelyet a modern kori felszerelésekkel mértek, de minden idők második legmelegebb hónapja is volt – jelentette a WMO és a Kopernikusz európai klímaszolgálat.

Augusztus mintegy 1,5 Celsius-fokkal volt melegebb az iparosodás előtti átlagnál. Ez az a határérték, amelyet a világ igyekszik nem átlépni, bár a tudósokat inkább az évtizedek alatt bekövetkező hőmérséklet-emelkedés aggasztja, nem csupán az egy-egy hónapos megugrások.

A világ óceánjain – melyek a Föld mintegy 70 százalékát teszik ki – a valaha volt legmagasabb hőmérsékletet mérték (mintegy 21 Celsius-fokot) – írja az AP News cikke. Az ENSZ főtitkára, António Guterres egy nyilatkozatában úgy fogalmazott: 

Megkezdődött a klímapusztulás.

Kopernikusz szerint eddig 2023 a második legmelegebb év 2016 után. A tudósok a szén, az olaj és a földgáz elégetéséből eredő, egyre melegedő, ember okozta klímaváltozást okolják, amelyet az El Nino – egy öt-hét évente jelentkező, egy-két évig tartó természetes időjárási jelenség, amely rendkívüli módon felerősíti a globális felmelegedés hatásait – csak még inkább fokoz.

Andrew Weaver klimatológus szerint a WMO és a Kopernikusz által bejelentett számok nem meglepőek. Weaver szerint az az igazán fájó, hogy a kormányok láthatóan nem veszik elég komolyan a globális felmelegedés kérdését. Aggodalmát fejezte ki, hogy a közvélemény egyszerűen elfelejti a kérdést, amikor a hőmérséklet ismét csökken.

Itt az ideje, hogy a globális vezetők elkezdjenek végre igazat beszélni. Most mindenkire szükségünk van ahhoz, hogy elkerüljük a felmelegedés azon szintjét, amely világszerte okozna pusztítást

– jelentette ki Andrew Weaver.

Az AP News megjegyzi, hogy a 2016-os melegrekordra is hatással volt az El Nino jelensége. Az ENSZ meteorológiai intézete az év elején olyan előrejelzéseket tett közzé, amelyek szerint a Földön a következő öt évben átlagosan 1,5 Celsius-fokkal lesz melegebb az átlaghőmérséklet, mint a 19. század közepén. Azt is megjósolták, hogy a legmelegebb év rekordja vélhetően 2027-ig megdől – erre egész pontosan 98 százalék esély mutatkozik.

Rovatok