Index Vakbarát Hírportál

Pakisztán a terrortámadások leállítására szólította fel Afganisztánt

2023. szeptember 7., csütörtök 13:31

Iszlámábád felszólította csütörtökön a kabuli tálib vezetést, hogy fékezze meg azokat az iszlamista milicistákat, akik afganisztáni rejtekhelyekről hajtanak végre Pakisztán ellen a határon átnyúló terrortámadásokat.

Szerdán két pakisztáni–afgán határátkelőhelyen történt villongás; az északon fekvő Csitrált ért támadásban négy katona vesztette életét – jelentette be a pakisztáni hadsereg. A pakisztáni erők többórás tűzharcot követően sikeresen visszaverték az afgán milicisták támadását, amelyben – a katonaság közlése szerint – 12 fegyveres támadó meghalt, és többen megsebesültek.

Iszlámábád szerint a támadásokat pakisztáni tálibok követték el, akiket az afganisztáni Kunár és Nurisztán tartományokból irányították.

A pakisztáni hadsereg csütörtökön felszólította a kabuli vezetést, hogy „teljesítse kötelességét”, és ne engedje, hogy szélsőségesek Afganisztán területéről indítsanak támadást Pakisztán ellen.

Az amerikai hadsereg 2021-es afganisztáni kivonulása, az afganisztáni tálib vezetés hatalomra kerülése óta többszörösére nőtt a Pakisztánban elkövetett támadások száma.

Az afganisztáni tálib vezetéssel szövetségben álló, de tőlük függetlenül tevékenykedő pakisztáni tálibok az elmúlt évtizedekben több mint 80 ezer embert öltek meg.

A pakisztáni biztonsági erők 2014-ben nagyszabású offenzívát indítottak a szélsőséges pakisztáni tálib lázadók kiszorítására, sokan azonban a szomszédos Afganisztánba menekültek, ahonnan csoportokba szerveződve rajtaütéseket hajtanak végre Pakisztánban – írja az MTI.

Rovatok