Index Vakbarát Hírportál

A szlovák kormány katonákat helyez készenlétbe az illegális bevándorlás miatt

2023. szeptember 7., csütörtök 07:38

Szlovákiában az év végéig mintegy 500 hivatásos katonát helyeznek készenlétbe, hogy szükség esetén vegyes járőrökben segítsék a rendőröket az illegális migrációval összefüggésben megnőtt feladataik ellátásában.

Ódor Lajos ügyvezető szlovák miniszterelnök szerint az ország számára az illegális bevándorlás nem jelent közvetlen fenyegetést. Kijelentette: a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják, s eddig nem került sor komolyabb incidensekre.

A szerdán jóváhagyott javaslatot előterjesztő szaktárca az intézkedés szükségességét az országba belépő illegális bevándorlóknak az utóbbi időszakban megnövekedett számával és az ezzel összefüggő kihívásokkal indokolta.

Az utóbbi időszakban jelentős mértékben megnövekedett másodlagos tranzitmigráció tapasztalható, miközben olyan számokról van szó, amelyek már 2021 óta jelentősen meghaladják a 2015-ben tapasztalt szintet

– írták az indoklásban.

A tárca keddi közlése szerint tavalyhoz képest idén megsokszorozódott az elfogott illegális bevándorlók száma, és már meghaladta a 27 ezret – írja az MTI.

Rovatok