Index Vakbarát Hírportál

Videóüzenetet küldött az 1000 méter mélyen rekedt barlangász, akiért magyarok is küzdenek

2023. szeptember 8., péntek 10:25

Extrém körülmények között zajlik a mentőakció a törökországi Morca-barlangban, ahol egy amerikai kutató lett rosszul. A magyar csapat elsőként ért a helyszínre, és juttatott le életmentő gyógyszereket a 40 éves barlangásznak. Mark Dickey egy videóüzenetet küldött 1000 méteres mélységből, ahonnan önerőből képtelen feljutni.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálathoz szeptember 2-án, szombaton késő este érkezett a segítségkérés Törökországból, és a magyar csapat volt az első, amely a Taurus-hegységben lévő Morca-barlanghoz érkezett. Egy 40 éves amerikai barlangkutató, Mark Dickey ezerméteres mélységben lett rosszul, gyomor- és bélrendszeri vérzés lépett fel nála, és önerőből képtelen feljutni a felszínre.

Megmentésére azonnal egy nemzetközi akció indult, amelyben a magyarok főszerepet játszanak, mivel Európában csak a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tudott azonnal olyan orvoscsoportot indítani, amely képes extrém körülmények között is ellátni a sérültet. Magyar diplomaták és a Terrorelhárítási Központ bevonásával vasárnap délután indult a helyszínre a négyfős egészségügyi csoport egy honvédségi repülővel.

A nagyszabású műveletben a helyi török csapaton és az elsőként megérkező magyarokon kívül bolgár, horvát, olasz és lengyel egységek vesznek részt, a németek pedig riadókészültségben állnak. Az akció vezetését az ECRA, az európai barlangimentő-szolgálatokat tömörítő szervezet döntése szerint az olasz kontingens végzi.

A magyar barlangi mentők két csoportban, vasárnap és hétfőn értek a helyszínre, és megkezdték a leszállást a barlangba – számolt be korábban a fejleményekről közleményében a Magyar Barlangi Mentőszolgálat. Az út a barlang bejáratától közel egy napig tartott, kötélpályákon és nehéz barlangi terepen, sokszor vizes járatokban.

Az első csoport komoly erőfeszítések árán jutott le a sérülthöz, és az extrém mélységben levő barlangi bivakhelyen felállítottak egy intenzív terápiás ellátást nyújtó sátrat. A bajba jutott barlangász gyógyszeres ellátást majd vértranszfúziót is kapott. A magyar barlangi mentők második hulláma további vérrel és fagyasztott vérplazmával indult a mélybe vezető majd egynapos útra.

Mark Dickey a kezelés után egy videóüzenetet juttatott el a felszínre:

A barlangászok világa egy szorosan összetartó csoport, elképesztő látni, hogy milyen sokan dolgoznak a felszínen

– fogalmazott a barlangkutató, aki elmondta, hogy nagyon rossz állapotban volt, de a török kormány segítségével lejuttatott gyógyszerek megmentették az életét. Beszélt arról, mennyire nehéz a kommunikáció a kintiekkel, hiszen egy-két napig is eltart, mire az üzeneteket eljuttatják egymáshoz. Szerinte egy ilyen mentőakció megmutatja, milyen jól tud a barlangászok nemzetközi világa együtt dolgozni egy ilyen helyzetben.

A sérült barlangkutató a nemzetközi barlangász világ ismert alakja, maga is barlangi mentő, és évek óta tagja magyar expedícióknak is Montenegróban. Barlangkutató tevékenységén kívül az ECRA orvosi bizottságának titkára, és az amerikai barlangi mentő szervezeteinek oktatója.

A barlangi mentések történetében eddig a rekordot 2014-ben a németországi Riesending-barlangban végrehajtott akció tartja.

Akkor egy stabil állapotú, koponyasérült kutatót 700 ember tizenegy napi megfeszített munkájával sikerült megmenteni. A magyar barlangi mentők ezúttal is egy hosszan elhúzódó mentésre számítanak, egyes becslések szerint két hétig is eltarthat, mire felszínre hozhatják Mark Dickey-t.

Pénteken az Ihlas török hírügynökség a török katasztrófavédelem (AFAD) kutatás-mentési igazgatójára, Recep Salcira hivatkozva azt írta, hogy megkezdődik az amerikai barlangkutató felszínre hozatala 

Recep Salci arról számolt be, hogy a Dickey mellé lejutó orvosok sikeresen kezelték a 40 éves férfit, aki már saját lábra állt, és alkalmassá vált arra, hogy kihozzák a barlangból. Mint mondta, egy egészséges ember számára 16 órát vesz igénybe, amíg Dickey helyzetéből a felszínre jut. A mentőegységek célja az, hogy szeptember 12-én vagy 13-án a felszínre érjen az amerikai barlangkutató – mondta el Salci, hozzátéve, hogy az előkészületek részeként pénteken végeztek a szűk járatok kiszélesítésével.

(Fotók: Berentés Ágnes barlangi fotós (Cavendart) 2022-ben készített képei a Morca-barlangból.)

Rovatok