Index Vakbarát Hírportál

Közellenséggé vált az ukránok szemében Elon Musk

2023. szeptember 8., péntek 10:26

Feldühítette az ukránokat a hír, miszerint Elon Musk megakadályozott egy rajtaütést Szevasztopolnál. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója keményen beleállt a világ egyik leggazdagabb emberébe, aki a közösségi oldalán reagált a Starlinkkel kapcsolatos híresztelésre.

Mint megírtuk, egy új életrajzi könyv készült Elon Muskról, amelyben arról is szó esik, hogy a milliárdos szándékosan hátráltathatta Ukrajna Oroszország ellen zajló offenzíváját.

A CNN szerint a Walter Isaacson életrajzíró által jegyzett könyvben van egy rész, ami azt fejtegeti, hogy a Musk cége által üzemeltetett Starlink-hálózat szolgáltatásait direkt kapcsolták le a Krím félsziget közelében, amikor Ukrajna egy rajtaütésszerű támadásra készült az orosz fekete-tengeri flotta ellen.

Kiakadtak az ukránok

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó dühösen reagált a hírre, első idegességében pedig kemény hangvételű szóáradatot zúdított Muskra a közösségi oldalán.

Azzal, hogy nem engedték meg az ukrán drónoknak, hogy az orosz katonai flotta egy részét megsemmisítsék Starlink-beavatkozással, Elon Musk lehetővé tette, hogy ez a flotta Kalibr rakétákat lőjön ki ukrán városokra. Ennek eredményeként civilek, gyerekek halnak meg. Ez az ára a tudatlanság és a nagy egó koktéljának. A kérdés azonban továbbra is fennáll: miért akarják egyesek olyan kétségbeesetten védeni a háborús bűnösöket és a gyilkolási vágyukat? És vajon felfogták-e már, hogy gonoszságot követnek el, és gonoszságra bátorítanak?

– írta Podoljak a Euronews híradása szerint.

A könyvből kiszivárgott részlet szerint Musk megpróbálta elkerülni ezt a „mini Pearl Harbourt”, mivel tartott az esetleges orosz nukleáris megtorlástól, teszi hozzá a kiadvány.

Lapunk korábban arról is írt a The New York Times nyomán, hogy a Pentagon jóváhagyta több száz Starlink műholdas internetes terminál vásárlását Ukrajna számára.

Az újság szerint 400-500 terminál kerül Ukrajnába, amelyek üzemeltetését a Pentagon fogja ellenőrizni, és nem a cég tulajdonosának, Elon Musknak az akaratától függ majd.

Korábban a The New York Times arról is beszámolt, hogy az üzletember elutasította az ukrán fegyveres erők kérését, hogy bekapcsolják a Starlinket a Krímben.

A Starlinkről szóló hír természetesen Oroszországba is eljutott, Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese azonnal reagált is rá:

Ha igaz, amit Isaacson ír a könyvben, akkor úgy tűnik, Elon Musk »az utolsó épeszű ember Észak-Amerikában. Vagy legalább is ő az utolsó ebben a gendersemleges Amerikában, akinek vannak még golyói«

A háború kiszélesedésétől tartott a SpaceX főnöke

Pénteken Elon Musk reagált az állításokra, az X-en (korábbi nevén Twitter) azt írta, hogy a szóban forgó szolgáltatások nem voltak aktiválva, és a SpaceX „nem deaktivált semmit”.

Musk ezt követően további magyarázattal szolgált, azt írta, hogy az ukrán kormány a Starlink azonnali aktiválását kérte tőle, azzal a szándékkal, hogy „az orosz flotta nagy részét elsüllyesszék”.

Ha beleegyeztem volna a kérésükbe, akkor a SpaceX kifejezetten bűnrészes lenne egy jelentős háborús cselekményben és a konfliktus eszkalációjában

– jelentette ki.

Musk azzal zárta gondolatait, hogy mindkét félnek bele kellene egyeznie a tűzszünetbe, mivel mindennap újabb és újabb fiatal ukrán és orosz emberek halnak meg azért, hogy valaki egy kis földdarabot nyerjen vagy veszítsen. „Ezért nem éri meg emberéleteket feláldozni” – jegyezte meg.

Musk a jelek szerint tehát elutasította az ukrán kormány sürgősségi kérelmét, mégpedig azzal az indokkal, hogy nem akar részt venni egy ilyen támadásban, amely csak olaj lenne a tűzre, és végső soron kiszélesítené a fegyveres konfliktust Oroszország és Ukrajna között.

Az Index pénteken is figyelemmel kíséri a háború legfontosabb eseményeit. Percről percre frissülő cikkünket ide kattintva tudja elolvasni.

Rovatok