Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi versenyre hívták a HUNOR mentőcsapatot

2023. szeptember 8., péntek 13:38

Nemzetközi mentési gyakorlatra és csapatversenyre utazik Kazahsztánba a HUNOR, a katasztrófavédelem hivatásos mentőszervezete – közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken.

A Zher 2023 nevű gyakorlatot és a versenyt szeptember 11 és 20 között Almati városában rendezik meg. A HUNOR Mentőszervezet tíz tagja szombat délelőtt száll repülőre Kazahsztán veszélyhelyzetek kezeléséért felelős minisztere, Yuri Ilin meghívására.

A nemzetközi gyakorlat célja, hogy összehangolja a földrengések helyszínén dolgozó mentőegységek tevékenységét.

A Kazspas elnevezésű verseny feladatai között szerepel majd kötéltechnikai, vízi és műszaki mentés, búvárfeladat, valamint az egészségügyi ellátást is pontozzák. Az alapcsapatokat tíz-tíz ember alkotja; Magyarországról hat szakértő és két tartalék szakértő utazik egy kiképzővel és egy támogató-képviselő csapattaggal kiegészülve – olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

A HUNOR tíz delegált tagja azon szakemberek közül került ki, akik a februári törökországi és szíriai földrengést követően a törökországi Antakya városában, éles helyzetben is bizonyították hozzáértésüket, felkészültségüket. Mint ismert, a HUNOR csapatának tagjai tizenhét embert mentettek ki élve a romok alól pár nap alatt.

Rovatok