Index Vakbarát Hírportál

III. Károly is megemlékezett egy éve meghalt édesanyjáról

2023. szeptember 8., péntek 16:49

II. Erzsébet királynő tavaly szeptember 8-án halt meg, a Balmoral-kastélyban. Fia, Károly követte a trónon, aki most egy rögzített üzenetben emlékezett vissza édesanyjának dicsőséges uralkodására. A király közzétette édesanyjáról azt a képet, amit maga II. Erzsébet is a kedvencének tartott.

Ahogy megírtuk, tavaly szeptemberben meghalt Nagy-Britannia leghosszabb ideig trónon lévő uralkodója, II. Erzsébet. A királynő kereken 70 évet uralkodott a szigetországban, összesen 96 évet élt. Halála után szinte fenekestől felfordult a világ, amiről részletesebben, ebben a cikkünkben írtunk.

Fia, III. Károly király pénteken megkezdte a megemlékezés édesanyjáról, emellett megköszönte a briteknek, milyen nagy szeretettel és támogatással fordultak felé és Kamilla királyné felé, mióta trónra kerültek.

Őfelsége halálának és az én trónra lépésem első évfordulója alkalmából nagy szeretettel emlékezünk meg hosszú életéről, odaadó szolgálatáról és mindarról, amit oly sokunknak jelentett

– fogalmazott III. Károly.

A fényképet, melyet az üzenet mellé posztolt, 1968-ban Cecil Beaton készítette, és eddig nem került a nyilvánosság elé. A képen a néhai királynő oldalra állva, mosolyogva látható harisnyakötőjében, Vlagyimir nagyhercegnő 15 egymásba fonódó gyémántkörből álló tiaráját viselve.

Az egykori szeretett uralkodóról nem csak fia emlékezett meg, hanem a brit kormány vezetője, Rishi Sunak is. A brit miniszterelnök úgy fogalmazott,

az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség nemzetei iránti elkötelezettsége csak még mélyebbnek tűnik így, hogy már nincs köztünk, és hálánk ily rendkívüli, kötelességtudattal és odaadással teli életéért csak tovább növekszik.

III. Károly király trónra lépésének évfordulója alkalmából péntek délben ágyúdörgések lesznek a Hyde Parkban és a londoni Towerben. A Westminster-apátságban is megszólalnak a harangok ez alkalomból, helyi idő szerint délután egy órakor.

Sussex hercege külön is tisztelgett a néhai királynő előtt, mondván, „mindannyiunkra lenéz”.

Rovatok