Index Vakbarát Hírportál

Mintegy ezer állatot adott el feketén egy balonyi kutyakereskedő

2023. szeptember 8., péntek 10:06

Egy balonyi kutyakereskedéssel foglalkozó vállalkozónál tartott házkutatást a rendőrség. A legnagyobb probléma, hogy a több mint 900 kiskutya értékesítése nem szerepelt a cég bevételeinek jegyzékében 2016 és 2020 között. A rendőrség több adathordozót, számítástechnikai eszközt, dokumentumot és állatgyógyászati cikkeket is lefoglalt.

A szlovák rendőrség egy hosszan tartó nyomozás után a Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatalával és a Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelettel (RVPS) együttműködve két házkutatást tartott szeptember 6-án, szerdán a dunaszerdahelyi járásbeli Balonyon – írta meg a Paraméter.

A szlovákiai Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, rengeteg okirati bizonyítékot foglaltak le, valamint elektronikus eszközöket, vakcinákat és különféle antibiotikumokat, állatgyógyászati segédeszközöket, több száz fel nem használt, állatok chipezéséhez használt mikrochipet és több tucat kitöltetlen szlovákiai, valamint külföldi állatútlevelet.

A rendőrség adócsalás, illetve állatgondozás elhanyagolása, valamint állatok fertőző betegségének terjesztése bűntettének gyanújával indított eljárást az 51 éves balonyi T. Roland ellen. A szóvivő közölte, a gyanúsított kiskutyák külföldre történő exportálásával foglalkozott.

Mint kiderült, több mint 900 kiskutyát adott el úgy a tulajdonos, hogy azt a cég bevételeiben nem tüntették fel 2016 és 2020 között.

a gyanú szerint EBBEN AZ IDŐSZAKBAN 151 EZER EURÓT NEM FIZETTEK BE A SZLOVÁK ÁLLAMKASSZÁBA.

„Több kiskutyát az állatorvosi ellátásról szóló törvényt megszegve külföldre szállítottak, mielőtt elérték volna azt a kort, amikor még lehetséges a fertőző betegségek elleni hatékony védőoltás. Ennek eredményeként legalább kilenc kölyökkutya szenvedett az állatok között gyorsan terjedő és emberre is fertőző giardiasis parazitabetegségben, és legalább nyolc kiskutya fertőződött meg parvovírussal, ennek következtében pedig legalább hat kölyökkutya súlyosan megbetegedett, legalább egy pedig elpusztult” – áll a rendőrségi közleményben.

A gyanúsított 7-től 12 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Rovatok