Index Vakbarát Hírportál

Már több mint ezer áldozata van a marokkói földrengésnek

2023. szeptember 9., szombat 21:14

Ezer fölé emelkedett a péntek éjszakai marokkói földrengés halálos áldozatainak száma – közölte a belügyminisztérium szombat délután.

Péntek éjjel súlyos földrengés rázta meg Marokkót. A mentési munkálatok, az áldozatok számbavétele jelenleg is zajlik. Magyar áldozata a szombat délelőtti információk szerint nem volt a rengésnek. A tragédiának a korábbi becslések szerint legalább több száz halottja volt.

A marokkói állami televízió legfrissebb közlése szerint jelenleg 1037 halálos áldozatot tartanak számon, és több mint 1200 sérültről tudnak.

A rabati székhelyű geológiai központ megerősítette, hogy az országot 7-es erősségű rengés rázta meg, amelynek epicentruma a közép-marokkói Al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre délnyugatra volt. Az amerikai földtani intézet (USGS) 6,8-as erősségűnek mérte a földmozgást.

Felbecsülhetetlen mértékű pusztulás

A marokkói minisztérium közleménye szerint a földrengés Al-Hauz, Marrákes, Varzazát, Azilal, Sisáva és Tárúdánt tartományokban okozott halálos pusztítást. Az epicentrumhoz legközelebb eső városban, Marrákesben több történelmi jelentőségű épület megrongálódott, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő belvárosban egy mecset minaretje leomlott.

A legnagyobb pusztítást az epicentrumhoz közeli hegyvidéki területeken, a Magas-Atlasz hegységben végezte a földmozgás, arrafelé több távol eső faluban összedőltek az épületek.

Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést, amely pánikot keltett a lakosság körében. A közösségi oldalakon közzétett képek szerint sokan az utcára menekültek ezekben a városokban, attól tartva, hogy házaik összedőlnek.

VI. Mohamed marokkói király elrendelte a hadsereg és a különleges kutató- és mentőegységek mozgósítását, illetve egy kórház kialakítását a sérültek helyszíni ellátására.

Világszerte számos ország felajánlotta támogatását a marokkói hatóságoknak, amelyek azonban eddig hivatalosan nem kértek segítséget.

Ilyen nagy erejű földrengés korábban még nem volt Marokkóban. 

Rovatok