Index Vakbarát Hírportál

Megbírságoltak egy fiatal nőt Montenegróban, mert megütötte zaklatóját

2023. szeptember 10., vasárnap 15:24

Meglehetősen váratlan döntést hozott egy montenegrói bíró, amikor pénzbírsággal sújtott egy fiatal helyi nőt, aki szerinte túl keményen verte vissza az őt zaklató külföldit. A török férfi háromszáz eurós bírságot kapott a zaklatásért, míg a nőnek 85 eurót kell fizetnie a vehemens védekezés miatt, valamint a bírósági tolmács költségeit is ki kell fizetnie támadójának. A döntés ellen rengetegen tiltakoznak, a nő fellebez.

Milica Zivkovic elmondása szerint egy kávézóban kezdte zaklatni őt egy külföldi férfi, aki ez után követni kezdte. A férfi megpróbálta megcsókolni és megérintette a nő fenekét, amire ő válaszul ököllel megütötte a fejét és más testrészeit is. Végül egy járókelő is segített a nőnek, és így a török férfi elmenekült – írta a Szabad Európa.

Zivkovic a férfi zsebéből kiesett dokumentumok alapján állapította meg zaklatója személyazonosságát, majd másnap a rendőrséghez fordult.

Az ügyben eljáró bíró elismerte, hogy a férfi fizikai erőt alkalmazott a nő ellen, azonban úgy ítélte meg, hogy a nő reakciója túlment „a szükséges védekezésen”.

Ezentúl azt is kifogásolta, hogy a nő nem hívta azonnal a rendőrséget, hanem rögtön fizikai erőszakot alkalmazott.

Nem tudom, mi volt nehezebb: a huligán támadása vagy a bírói ítélet

– mondta a Szabad Európa balkáni szolgálatának Zivkovic, aki önvédelemre hivatkozott. Mint mondta, fellebbez a döntés ellen. Hozzátette, habár nem sírja el magát könnyen, de az ítélet hallatán nem tudta visszatartani könnyeit.

Áldozatként, ártatlanul távoztam, és ott csapott le rám a valóság, hogy bűnös vagyok, mert megvédtem magam

– mondta a fiatal nő.

A miniszterelnök is felháborodott

A Szabad Európa szerint a montenegróiak felháborodtak a bíróság döntésén, és követelték a bírák fokozott átvilágítását, valamint a külföldi munkavállalók szigorúbb ellenőrzését is.

Montenegró miniszterelnöke, Dritan Abazovic beismerte, igazságügyi reformokra van szükség az országban.

A történtek után Abazovic támogatásáról biztosította Zivkovicot, és közölte, hogy vizsgálat indult az ügyben.

Felháborodásomat fejeztem ki illetékes hatóságaink, az igazságszolgáltatás és az ügyészség sajnálatos, lesújtó döntése miatt is, amely önvédelem miatt bírságolta meg Milicát

– írta Abazovic Facebook oldalán. A miniszterelnök egy fotót is közzétett, amelyen egy táblát tart a kezében, amelyen a „nem vagy egyedül”  felirat szerepel.

Rovatok