Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Királyság kiakadt: Kína a brit parlamentben kémkedhetett

2023. szeptember 11., hétfő 06:06

Rishi Sunak brit miniszterelnök nagyon erős aggodalmainak adott hangot az Indiában rendezett G20-as találkozó alatt, amikor Li Csiang kínai miniszterelnökkel találkozott. Sunak szerint Kína a brit parlamenti demokráciába akart beavatkozni, amikor két férfi a brit parlamentben kémkedhetett a kommunista állam számára. Li szerint a két országnak tiszteletben kell tartania egymás érdekeit és aggályait.

Rishi Sunak brit miniszterelnök számonkérte kínai kollégáján, Li Csiang kínai miniszterelnökön, hogy idén két, a brit parlamentben dolgozó férfit tartóztattak le, amiért a gyanú szerint Kínának kémkedhettek – számolt be róla a Politico.

A két miniszterelnök helyi idő szerint vasárnap délelőtt folytatott tárgyalásokat, ahol Sunak saját elmondása szerint „nagyon erős aggodalmának” adott hangot, amiért a gyanú szerint Kína ily módon próbálhatott beavatkozni a brit parlamenti demokráciába, ami a konzervatív miniszterelnök szerint elfogadhatatlan.

Számos dolgot megbeszéltünk, és felvetettem azokat a területeket, ahol nézeteltérések vannak. Ez csak egy része annak a stratégiánknak, hogy megvédjük magunkat, megvédjük értékeinket és érdekeinket, hogy összhangba hozzuk szövetségeseinkkel a Kínával kapcsolatos hozzáállásunkat

– fogalmazott a tárgyalásról Sunak, aki emellett hozzátette, Livel való tárgyalása is egy példája, hogy a kommunikáció mennyivel előnyösebb, mintha „a pálya széléről kiabálnánk” egymásnak.

Még szeptember 10-én robbant a hír, miszerint a brit rendőrség idén letartóztatott két, a brit parlamentben dolgozó férfit, miután azzal vádolták meg őket, hogy munkájuk során nem kizárólag a brit képviselők munkáját segítették, hanem valójában Kínának kémkedtek.

Az ügyet robbantó Sunday Times információi szerint az egyik húszas éveiben járó férfi korábban például együtt dolgozott a védelmi miniszter Tom Tugendhattal – igaz, még azelőtt, hogy e pozícióba kinevezték volna –, de ezenkívül olyan fontos, adott esetben titkos vagy érzékeny adatokkal foglalkozó képviselőkkel is kapcsolatban állhatott, mint a külügyi bizottság vezetőjével, a szintén konzervatív Alice Kearnsszal, de ezenkívül más, régi motorosnak számító toryképviselőknek is dolgozott már.

A letartóztatásokra még március 13-án került sor: a fentebb említett húszas éveiben járó kutató mellett egy harmincéves férfit is elfogott a rendőrség.

Kearns sajtómegkeresésekre nem reagált, de X-oldalán – leánykori nevén Twitter – azt írta, noha elismeri a közérdeket, a hírt azonban nem fogja kommentálni, mert nem akarja azzal veszélyeztetni a hatóságok munkáját.

A kínai állami hírügynökség, a Hszinhua tudósítása szerint Li Sunak aggályaira úgy reagált, hogy Kínának és az Egyesült Királyságnak tiszteletben kell tartania egymás érdekeit és aggályait, emellett a nézeteltéréseket megfelelően kell kezelni.

Az utóbbi időben egyébként nem ez az első nézeteltérés a két ország között: Kína korábban kifogásolta, amiért Sunak elődje, Liz Truss a Kína által szeparatista tartománynak tartott Tajvanon járt még májusban, ahol Truss többek között szorosabb kapcsolatot követelt a de facto független Tajvan és az Egyesült Királyság között. De Peking azt is nehezményezi, hogy a britek is beléptek az Ausztrália, Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti védelmi egyezménybe, az AUKUS-ba, aminek a közös kutatás és fejlesztés mellett az a célja, hogy Ausztráliának atom-tengeralattjárókat építsenek.

A kínai olvasat szerint az AUKUS egy újabb Kína-ellenes szervezkedés a nyugati országoktól, aminek célja Kína elszigetelése.

(Borítókép: Rishi Sunak. Fotó: Ben Stansall / Pool / Getty Images)

Rovatok