Index Vakbarát Hírportál

Feltételezett kémet vettek őrizetbe Norvégiában

2023. szeptember 11., hétfő 08:35

A norvég belbiztonsági szolgálat (PST) elfogott egy feltételezett kémet, aki egyebek mellett a norvég kormányt és a miniszterelnök hivatalát is lehallgatta.

A PST nem közölt információkat a külföldi férfi állampolgárságáról, személyazonosságáról, sem pedig életkoráról – közölte a norvég sajtó értesülését az MTI.

Az illetőt „hírszerzési tevékenységekkel” gyanúsítják.

Egészen pontosan a távközlési vonalak lehallgatásáról van szó „elektronikus eszközök segítségével”. Az NRK közszolgálati televízió úgy tudja, egy 25 éves külföldi a gyanúsított, akinek bérelt autóját megfigyelőkamerák akkor kapták lencsevégre, amikor a miniszterelnöki hivatalból és a védelmi minisztériumból érkező jeleket elfogták.

Hugubakken szerint a férfi őrizetbe vételekor a PST „adathalmazokat és technikai felszerelést” is lefoglalt. Hozzátette, hogy a belbiztonsági szolgálat nem kíván további részleteket feltárni az ügyben, mivel feltételezik, a férfi nem egyedül dolgozott.

A szóvivő még elmondta, hogy a gyanúsítottat vasárnap vizsgálóbíró elé állították, és négy hétre vizsgálati őrizetbe vették. A férfi a meghallgatásán tagadta az ellene felhozott vádakat.

Rovatok