Index Vakbarát Hírportál

Elmondták a Marokkóban nyaraló magyar turisták, hogy mit érzékeltek a földrengésből

2023. szeptember 11., hétfő 10:25

Egy negyvenfős magyar turistacsoport is Marokkóban tartózkodott a péntek éjjeli pusztító földrengés idején. Az utazási irodájuk vezetője szerint azonban nemhogy sértetlenül megúszták a történteket, de észre sem vették, hogy mi történt. Eközben a katasztrófa által sújtott térségekben elkeseredett harcot vívnak, hogy megmentség a romok alatt rekedt embereket.

Mint arról írtunk, 6,8-as erősségű földrengés volt Marokkóban péntek éjjel, a természeti katasztrófának már több mint kétezer halálos áldozata van, és mintegy 1400 embert súlyos sérülésekkel ápolnak. A földrengés – amelynek központja mintegy 71 kilométerre volt Marrákes városától – 1960 óta a legsúlyosabb katasztrófa az országban. A mentőmunkálatok jelenleg is zajlanak.

A külügyminisztérium szóvivője korábban közölte, nincs magyar áldozata a marokkói földrengésnek. A Turizmus Online szerint azonban

több magyar turista is a helyszínen tartózkodott a földrengés ideje alatt.

A portál arról kérdezte az őket odautaztató iroda, a Budavár Tours vezetőjét, hogy a magyarok hogyan élték meg a történteket. Az iroda vezetője, Skáfár Balázs közölte: a magyar turisták gyakorlatilag semmit nem észleltek az ország nagy területét érintő földrengésből. 

„A turistákat mindenütt jól felépített, modern szállodákban helyezik el, és a pénteki, 6,8 erősségű földrengés nem okozott károkat ezekben az épületekben. Nem úgy, mint azokon az elmaradott területeken – mint a Magas-Atlasz hegyvidéke –, ahol nincsenek sűrűn lakott városok, hanem egy-két vályogházból, sárból tapasztott épületekből állnak a települések. Itt történt a legsúlyosabb kár, hiszen kártyavárként omlottak össze ezek az építmények” – mondta az iroda vezetője.

Mint mondta,

A Magyarországon tartózkodó rokonok hamarabb értesültek a katasztrófáról, mint a Marokkóban tartózkodó turisták.

„Nem is tudtak volna róla, ha nem hívják fel őket az aggódó itthoni rokonok, ismerősök, illetve ha nem látták, hallották volna a helyi híradásokból, hogy mi történt” – közölte Skáfár Balázs. Mint mondta, a történtek ellenére nem szakítják félbe az utazást, mindössze módosítják a menetrendet.

„A csoport épp hétfőn indul tovább Marrákesbe. Természetesen az ország kultúrája iránti és kegyeleti okokból azokra a területekre nem indulnak, amelyeket valamilyen kár ért, de különben egyetlen programpont sem marad el” – árulta el Skáfár Balázs. 

Kézzel ásva és lapátolva mentik a menthetőt

Az ország katasztrófa sújtotta térségeiben viszont továbbra is túlélők után kutatnak, a mentési egységek nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy megmentsék a romok alatt rekedt embereket.

A BBC közölte: munkagépek hiányában a falusiak kézzel és lapáttal ásnak a romoknál, miután a hegyvidéki területekre nehezen és lassan lehet gépeket szállítani. A mentőszolgálatok a túlélők ellátásával is küzdenek, akiknek sem élelme, sem ivóvize nem maradt.

A katasztrófában leginkább érintett Magas-Atlasz hegyvidéke nehezen elérhető terület rosszul karbantartott utakkal. Megközelíthetőségét még inkább megnehezítik a földrengés miatt lezuhant sziklatörmelékek, amelyek sok helyütt eltorlaszolták az utakat.

Rovatok