Index Vakbarát Hírportál

Körülbelül kétezer halottja van a kelet-líbiai árvíznek

2023. szeptember 12., kedd 13:17

Megközelítőleg kétezer halottat találtak az árvíz sújtotta kelet-líbiai Derna városában – közölte az ország keleti részének közigazgatásért felelős minisztere, hozzátéve, hogy még számos halálos áldozatra számítanak.

Hisám Skiuat, a vészhelyzeti bizottság tagja, a polgári repülésért felelős miniszter a Reuters hírügynökségnek telefonon azt mondta:

Most tértem vissza Dernából. Végtelenül katasztrofális a helyzet. Mindenütt holttestek hevernek – a tengerben, a völgyekben, az épületek alatt. Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy a város 25 százaléka eltűnt. Sok-sok épület összeomlott.

Hozzátette, hogy a Dernában előkerült holttestek száma meghaladja az ezret, a halálos áldozatok végső száma azonban „nagyon-nagyon magas” lesz. 

A líbiai árvizek halálos áldozatainak száma elérheti a több ezret, az eltűnteké a 10 ezret

– közölte a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) egyik munkatársa, Tamer Ramadan is genfi újságíróknak Tunéziából nyilatkozva videokapcsolaton keresztül.

Ramadan szerint a humanitárius szükségletek messze meghaladják a Líbiai Vörös Félhold és még a kormány kapacitásait is. „Ezért a keleti kormány nemzetközi segélykérést indított, és mi is hamarosan sürgősségi felhívást teszünk közzé” – tette hozzá. 

A líbiai nemzeti egységkormány vezetője, Abdulhamid Mohammed Dbeibah kedden közölte az X közösségimédia-platformon: egy sürgősségi orvosi ellátó repülőgép 14 tonna ellátmányt, gyógyszereket, felszereléseket, hullazsákokat és 87 orvosi és mentős személyzetet szállít Bengáziba, hogy támogassa az árvíz által érintett területeket – írja az MTI.

A Daniel vihar, amely a múlt héten Görögországra, Törökországra és Bulgáriára is lecsapott, több líbiai nagyvároson, köztük Bengázin, Beidán, al-Mardzson és Dernán is átsöpört.

A még hétfőn is tomboló vihar miatt a hatóságok vészhelyzetet jelentettek be, az iskolák és a boltok bezártak, kijárási tilalom lépett életbe. Líbia négy nagy olajkikötőjét már szombat estétől három napra lezárták.

Az országban 2014 óta két kormányzat működik – a nemzetközileg elismert a fővárosban, Tripoliban, valamint egy másik pedig a fővárostól mintegy 400 kilométerre keletre, Szirtben.

Rovatok