Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij beadta a derekát, hajlandó tárgyalni a magyarokat érintő nyelvtörvényről

2023. szeptember 12., kedd 15:48

Az Európai Unióhoz való csatlakozás érdekében Kijev kész megváltoztatni az iskolai nyelvhasználatra vonatkozó szabályokat. Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Olga Sztefanyisina azonban kiemelte, szerinte az etnikai kisebbségeknek meg kell tanulniuk ukránul, hogy országszerte élni tudjanak a lehetőségekkel.

Ukrajna kész módosítani a kisebbségi jogokról szóló törvényeit, hogy még idén megállapodásra jusson az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről – közölte az ukrán miniszterelnök-helyettes. Olga Sztefanyisina, aki Ukrajna uniós csatlakozási törekvéseit irányítja, a Financial Timesnak elmondta, hogy Kijev kész „további módosításokat” eszközölni a kisebbségek – köztük a magyar – középfokú oktatására vonatkozó szabályokon, amennyiben egyensúlyt teremtenek az ukrán nyelvű oktatással.

A lap emlékeztet, hogy ez a kérdés vált a legnagyobb akadállyá a Kijevvel folytatott uniós tagsági tárgyalások megkezdése előtt. Mint írják, a blokk vezetőinek decemberben kell dönteniük a tárgyalások megkezdéséről. Ugyanakkor – mint fogalmaznak – Orbán Viktor miniszterelnök többször is azzal fenyegetőzött, hogy a kisebbségi jogok kérdése miatt megvétózza a folyamatot, és „hungarofóbiával” vádolta Kijevet.

A lap információi szerint az ukrán tisztviselők ezen a héten kétoldalú tárgyalásokat kezdenek Magyarországgal és Romániával, hogy megpróbáljanak megállapodást kötni az ukrán és a kisebbségi nyelvű oktatás egyensúlyáról a középiskolákban.

„Módosítani fogjuk a nemzeti kisebbségekre vonatkozó jogszabályokat, és szükség esetén további módosításokat is beiktathatunk, de mindenekelőtt tárgyalásokra van szükség” – mondta Sztefanyisina. Elmondása szerint a jelenlegi szabályok, amelyek több kötelező ukrán nyelvoktatást vezettek be, jól működnek.

Megtaláltuk az egyensúlyt, és ez működik. Tehát ezt tényleg értékelnünk kell

– fogalmazott.

Brüsszel és Kijev szerint Orbánnak nem érdeke

A Financial Times szerint a kijevi és brüsszeli tisztviselők attól tartanak, hogy „a Moszkvával szövetséges Orbánnak nem áll érdekében megoldást találni az oktatási kérdésre, és ürügyként fogja felhasználni azt a csatlakozási tárgyalások decemberi megkezdésének megakadályozására”.

A lap mindemellett emlékeztet a Velencei Bizottság, az Európa Tanácshoz tartozó alkotmányjogi tanácsadó testület álláspontjára is, amely szerint Ukrajnának meg kell védenie az orosz anyanyelvűek nyelvi jogait.

Hétből kettő

Sztefanyisina korábban bizakodását fejezte ki, hogy az EU nem fogja késleltetni a tárgyalások megkezdését. Az Európai Bizottság szerint Ukrajna a tárgyalások megkezdéséhez szükséges hét kritérium közül kettőt teljes mértékben teljesített: a médiaszabadság és az igazságügyi reform tekintetében.

A másik öt – a kisebbségi jogok, a korrupcióellenes reformok, a pénzmosás elleni szabályok, az oligarchák elleni törvények és az alkotmánybíróság reformja – terén elért eredményeket később, az ősz folyamán fogják értékelni. 

Mint ismert, Ukrajnában több tucat kisebbség él, Kárpátalján pedig az egyik legnagyobb magyar kisebbség található, amelynek jogai védelmében többször is felszólalt már a magyar kormány.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij. Fotó: Global Images Ukraine / Getty Images Hungary)

Rovatok