Index Vakbarát Hírportál

Irán megerősítette a svéd EU-tisztségviselő őrizetbe vételét

2023. szeptember 12., kedd 17:42

Egy iráni bíróság kedden megerősítette, hogy őrizetbe vették az Európai Unió egy svéd állampolgárságú tisztségviselőjét.

Stockholm és az Európai Bizottság a múlt héten jelentette be, hogy az EU egyik tisztségviselőjét, egy svéd állampolgárt már több mint 500 napja őrizetben tartják Iránban. Svédország tájékoztatása szerint 

Johan Floderust 2022 áprilisában vették őrizetbe az iráni hatóságok, családjának tájékoztatása szerint kémkedés gyanújával.

Maszúd Szetajesi iráni bírósági szóvivő nem adott pontos tájékoztatást arról, hogy mivel vádolják a férfit. 

Svédország és Irán között 2019 óta feszült a viszony, miután Stockholm letartóztatott egy korábbi iráni tisztségviselőt, akit azzal vádoltak, hogy szerepet játszott az 1980-as években politikai foglyok tömeges kivégzésében és kínzásában. Az iráni férfit tavaly életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték Svédországban, ezután Teherán tiltakozásképpen hazarendelte stockholmi iráni nagykövetet.

Idén májusban Teherán kivégzett egy svéd–iráni politikai disszidenst, akit azért ítéltek el, mert a vád szerint egy arab elszakadáspárti csoportot irányított, amelyet Irán több fegyveres támadás, köztük egy 2018-as katonai parádé során elkövetett merénylet végrehajtásával vádolt, utóbbiban 25 ember meghalt.

Rovatok