Index Vakbarát Hírportál

Velence belépődíjat vezetne be

2023. szeptember 12., kedd 08:34

Velence az egyik leglátogatottabb város az egész világon. A túlzott turizmus elismert és sürgető probléma az olasz város számára. Velence az olasz nemzeti statisztikai intézet szerint 2019-ben csaknem 13 millió turistát fogadott. A látogatók száma a következő években várhatóan meghaladja a járvány előtti szintet. Ennek elkerülése érdekében vezetnék be az 5 eurós napidíjat, hogy csökkentsék a látogatók számát.

Az olaszországi Velence városa várhatóan jóváhagyja az 5 eurós (körülbelül 1900 forint) napi belépődíj bevezetését a látogatók számára a turizmus korlátozása érdekében – tájékoztat a BBC.

Minden 14 év feletti látogatónak be kell fizetnie a díjat, és előre le kell foglalnia a belépést a városba.

Simone Venturini, a városi tanács idegenforgalomért felelős tagja szerint, a napidíjak próbaidőszakát a következő turistaszezonban tervezik bevezetni, és meglátják, hatékonynak bizonyul-e.

A város 2023 elején bekerült az UNESCO veszélyeztetett világörökségeinek listájára, mivel az éghajlatváltozás és a tömegturizmus visszafordíthatatlan károkat okozott Velencében. 

A nagy sétahajóknak 2021-ben már megtiltották, hogy a Giudecca csatornán keresztül behajózzanak Velence történelmi központjába, miután egy hajó a kikötőbe zuhant. A kritikusok azzal is érveltek,

a hajók szennyezést okoznak és erodálják a rendszeres áradásoktól szenvedő város alapjait.

Nem egyértelmű a városvezetés számára, hogy a napidíjak bevezetése elriasztaná-e a nyaralni vágyókat. Egy német turista szerint, „öt euró nem túl sok, ha nyaralni van az ember”, azonban egy másik látogató szerint, „csak azért, hogy sétálgassunk, sok az az öt euró”. Azzal azonban minden turista egyetért, hogy valamit tenni kell, mivel nagyon zsúfolt a vízre épült város.

Rovatok