Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor üzent a magyar orvosoknak és a barlangi mentőknek

2023. szeptember 12., kedd 10:19

Orbán Viktor közösségi oldalán mondott köszönetet a törökországi mentésben részt vevő orvosoknak és barlangi mentőknek, akik mindent megtettek azért, hogy Mark Dickey amerikai barlangász épségben jusson vissza Törökország harmadik legmélyebb barlangjából.

Mint ismert, kilenc nap után, kedd hajnalban sikerült kimenteni Mark Dickey amerikai barlangászt, aki Törökország harmadik legmélyebb barlangjába merészkedett le. A 40 éves férfi ezerméteres mélységben lett rosszul, gyomor- és bélrendszeri vérzés lépett fel nála, és önerőből képtelen volt feljutni a felszínre. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat volt az első csapat, ami a barlangász segítségére sietett szeptember 2-án, szombaton késő este.

A magyar orvosi csapat vasárnap megkezdte az életveszélyes állapotban levő barlangkutató életmentő egészségügyi ellátását. Dickey olyan jól reagált a kezelésre, hogy a beavatkozást követően pár nap múlva talpra állt. Ezután, szeptember 9-én 14.28-kor tudta az ECRA nemzetközi mentőalakulata Zádor Zsófia, az életét megmentő magyar orvos felügyeletében magyar–bolgár–horvát barlangászok biztosításával együtt megkezdeni a felfelé mászást.

Végül 58 és fél óra megfeszített munkával, tíz ország csaknem 200 háttéremberének közreműködésével sikerült felszínre hozni. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat közösségi oldala szerint Dickey jó kezekbe került Mersinben, a környék legjobb kórházában ápolják. 

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán mondott köszönetet a törökországi mentésben részt vevő orvosoknak és a barlangi mentőknek.

Köszönjük a munkát a Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosoknak és barlangi mentőknek. Magyarország büszke lehet

– írta közösségi oldalán a kormányfő.

Rovatok