Index Vakbarát Hírportál

Vörös tűzhangyák lephetik el egész Európát

2023. szeptember 12., kedd 11:44

Egy új tanulmány szerint a vörös tűzhangyák – amelyet a világ egyik leginvazívabb fajaként jellemeznek – fertőzése hamarosan ellepheti az Egyesült Királyságot. A faj Dél-Amerikában őshonos, de Európában most először észlelték, és attól tartanak, hogy hamarosan az egész kontinensen elterjedhet.

A vörös invazív rovarok csípése fájdalmas, és kellemetlen gennyes sebeket, valamint allergiás reakciókat okozhat, amelyek akár anafilaxiás sokkhoz is vezethetnek. A tudósok most arra kérik a lakosságot, segítsenek korlátozni a rovar terjedését – írja a Daily Mail.

„Az állampolgárok nagyon fontos szerepet játszhatnak a védelemben” – mondta Mattia Menchetti, a spanyolországi Evolúcióbiológiai Intézet munkatársa.

Reméljük, a segítségükkel nagyobb területet tudunk lefedni. Ez segít nyomon követni és kiszúrni az összes lehetségesen behurcolt rovart a régióban

– mondta.

A rovarok riasztóan gyorsan terjednek, és nevüket fájdalmas csípésükről kapták, melyek gennyes sebeket hagynak maguk után. Gyors terjedését több tényező is okozhatta, a tengeri kereskedelem és a növényi termékek szállítása is a lehetőségek között szerepel.

Európán kívül már Ausztráliában, Kínában, a Karib-térségben, Mexikóban és az Egyesült Államokban is sikerült megtelepednie.

A tudósok évtizedek óta tartottak attól, hogy felbukkan ez a hangyafaj. Nem hittünk a szemünknek, amikor megláttuk

– fogalmazott Menchetti.

Vizsgálataik során egy 4,7 hektáros területen 88 fészket találtak, némelyikben több ezer hangya lakott – még Szicíliában, ahol először észlelték a fajt. Hogy megértsék, hogyan érkezett a faj Szicíliába, a csapat elemezte a hangyakirálynő DNS-ét, és összehasonlította a világ minden tájáról származó hangyák genomjával. Ebből kiderült,

ez a különleges populáció vagy az Egyesült Államokból, vagy Kínából érkezett.

Most, hogy a hangyák Olaszországban vannak, a kutatók létrehoztak egy modellt, amellyel megjósolhatják, a faj legközelebb hol terjed el.

A modell szerint az európai kontinens hét százaléka alkalmas a faj számára, és ez a szám az éghajlatváltozásnak köszönhetően növekszik. Különösen a városi területek vannak kitéve a fertőzés nagy kockázatának, az európai városok 50 százaléka veszélyeztetett – köztük London is.

Összehangolt fellépésre van szükség

Az egyetlen ország, amely sikeresen felszámolta a vörös tűzhangyákat, az Új-Zéland, és a kutatók szerint Európának az ottani bevált módszerekre kellene alapoznia a saját beavatkozásait. A tudósok kezdetben a helyi területeket vizsgálják meg, hogy kiderítsék, a faj már elérte-e azokat.

Ezután egy többéves kezelési tervbe kezdenek a fészkek kiirtására, és megfigyelik a „megszállt” területeket, hogy megbizonyosodjanak arról, nem támadnak fel újra. 

Sok figyelmet kell fordítani erre a problémára, mert veszély fenyegeti Európát

– jelentette ki Menchetti.

Rovatok