Index Vakbarát Hírportál

Szabadult a börtönből a rettegett mexikói drogbáró felesége

2023. szeptember 13., szerda 21:51

Emma Coronel, a bebörtönzött mexikói drogbáró, Joaquín „El Chapo” (a Köpcös) Guzmán feleségét kiengedték a börtönből az Egyesült Államokban.

Emma Coronel bűnösnek vallotta magát kábítószer-kereskedelem vádjában, és 2021 novemberében három év börtönbüntetésre ítélték, de idő előtt szabadult. A Szövetségi Börtönügyi Hivatal megerősítette a hírt – írja a BBC.

Úgy tudni, a 34 éves nő egy kaliforniai rehabilitációs intézetből távozott, ahová júniusban helyezték át a szövetségi börtönből.

Férje életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy szigorúan ellenőrzött oregoni börtönben.

Emma Coronelt még 2021-ben, kábítószer-kereskedelemben való részvétel és pénzmosás gyanújával tartóztatták le az Egyesült Államokban, a virginiai Dulles nemzetközi repülőtéren. Emellett azzal is gyanúsították, hogy 2015-ben segített férjének megszökni Mexikó legszigorúbban őrzött, Altiplano nevű börtönéből. A Köpcös konkrétan kimotorozott a börtön alá ásott alagúton.

Az egykori szépségkirálynő még ez év júniusában bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott három vádpontban.

El Chapo 25 éven át irányította a Sinaloa kartellt, multimilliárdos vagyonra tett szert az Egyesült Államokba történő kábítószer-csempészettel, és „bérgyilkosok hadseregével” tett el mindenkit láb alól, aki az útjába állt. 

Az ügyészség szerint a feleség „támogatta és biztatta” a kartell tevékenységét, közreműködésével mintegy 450 ezer kilogramm kokaint, 45 ezer kilogramm metamfetamint és 90 ezer kilogramm marihuánát exportáltak Amerikába. 

Rovatok