Index Vakbarát Hírportál

Egy orosz politológus szerint a súlyos beteg Putyin hamarosan meghal

2023. szeptember 13., szerda 08:05

A „halálos beteg” Vlagyimir Putyin orosz elnök még az ősz vége előtt meghal, állítja Oroszország egyik vezető politológusa.

Valerij Szolovjov az orosz ellenzéki YouTube-csatornának, a Hodorkovszkij Live-nak adott interjúban tette ezt a merész kijelentést.

A politológus arra a felvetésre reagált, miszerint az orosz vezető testdublőrt alkalmaz, mivel „halálos beteg”, és 2020 eleje óta valójában nem is mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Szolovjov biztos benne, hogy Putyin hamarosan örök álomra szenderül, és szerinte nagyon-nagyon hamarosan megerősítés érkezik a haláláról. Azt azonban a politológus nem árulta el a műsorban, hogy szerinte mi lesz a halál oka.

A csatornát nem más hozta létre, mint a száműzetésben élő orosz üzletember, Mihal Hodorkovszkij, aki interjút készített a politológussal, amelyet a The Daily Star vett észre.

Sokan vizionálták már az elnök halálát

Az elmúlt hónapokban vadabbnál vadabb elméletek láttak napvilágot az orosz elnök egészségi állapotáról, tavaly nyáron például olyan pletykák keltek szárnyra, miszerint a vezető rákos, vagy Parkinson-kórral küzd, és képtelen lenne órákon keresztül válaszolgatni a kapott kérdésekre.

Áprilisban Moszkvában, a Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott ortodox húsvéti istentiszteleten fotózták le Vlagyimir Putyint, akinek egy heg volt a nyakán.

2022-ben a Proekt című oknyomozó portál azt írta, hogy a birtokába jutott dokumentumok szerint Putyinnak pajzsmirigyrákja vagy más betegsége volt. Egy volt szovjet kém pedig azt állította, hogy az orosz vezető Parkinson-kórban szenved. Mások szerint az elnök puffadt arca is arra utal, hogy valami nem stimmel az államfővel.

A Kreml szerint ugyanakkor semmi valóságalapja azoknak a híreknek, melyek szerint Vlagyimir Putyin beteg lenne. Dmitrij Peszkov szóvivő többször is határozottan állította, hogy az orosz elnök egészségi állapota rendben van.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok