Index Vakbarát Hírportál

Százmilliókat érő kincseket loptak el a kölni kelet-ázsiai művészetek múzeumából

2023. szeptember 13., szerda 19:59

Ismeretlen tettesek betörtek a kölni kelet-ázsiai művészetek múzeumába, ahonnan több műkincs mellett egy 1 millió eurót (csaknem 400 millió forintot) érő antik kínai vázát is elvittek.

A rendőrségi beszámoló szerint a tolvajok egy felfeszített ablakon keresztül jutottak be a múzeumba, ahol a XVI-XIX. századi műtárgyak közül a többi között kilenc antik porcelánvázát, tányérokat és tálakat vittek el.

A betörést az egyik múzeumi alkalmazott vette észre, aki az épület főbejárata felől hangos zajra lett figyelmes éjfél körül, majd két férfit vett észre, akik közül az egyik feltehetően szürke hátizsákot viselt.

A betörők a rendőrség érkezése előtt elmenekültek a helyszínről, ezért a rendőrség jelenleg olyan szemtanúk után kutat, akik a bűncselekménnyel kapcsolatosan újabb információval szolgálhatnak.

Az ellopott műkincsek eladása nehézségbe ütközhet, miután az ilyen és hasonló darabok eladására szánt piac nagyon kicsi – mondta Stefan Charles, a város képzőművészetéért és kultúrájáért felelős alpolgármestere. Szerinte a feketepiacon történő eladást szintén nehezíti, hogy csak nagyon kevesen ismerik ezeket a piacokat.

Azonnal nyomozást indítottunk az ügyben, és természetesen fokozottan megvizsgáljuk, hogyan tudnánk növelni a múzeum biztonságát

– tette hozzá Charles, aki nem volt hajlandó további részleteket elárulni a biztonsági eljárásokról.

Rovatok