Index Vakbarát Hírportál

A kormány elkezdte beváltani Orbán Viktor ígéretét: változás jöhet a paksi atomerőműnél

2023. szeptember 13., szerda 06:12

Kibővíti és magasabb szintre emeli fennálló kapcsolatait a nukleáris ipar meghatározó francia nagyvállalatával a kormány. A Framatome szaktudása akár a meglévő blokkok üzemidő-hosszabbításában vagy a következő generációs technológiák meghonosításában is hasznosulhat Magyarországon – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) kedden az MTI-vel.

A sajtóban megjelent információk szerint Orbán Viktor miniszterelnök az előző hétvégén Kötcsén beszélt arról, hogy a Paksi Atomerőművet orosz helyett francia nukleáris üzemanyagra állítanák át annak érdekében, hogy „önellátóbbá” tegyék Magyarországot.

Most az Energiaügyi Minisztérium egy közleményben jelentette be, hogy valóban előírtak egy ezzel kapcsolatos megegyezést a francia Framatome vállalattal kedden. Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Bernard Fontana, a francia Framatome elnök-vezérigazgatója egyetértési megállapodást írtak alá a kétoldalú együttműködések elmélyítéséről.

Emlékeztettek arra, hogy az energiaügyi tárca jogelődje és a világcég hazai leányvállalata 2021 végén fűzte szorosabbra kapcsolatát az atomenergia békés célú hasznosításában.

Az elsősorban oktatási-képzési és kutatás-fejlesztési fókuszú partnerséget az új megállapodás az atomerőművek hosszú távú üzemeltetésével és üzemanyag-ellátásával összefüggő közös munkával egészíti ki. E változás indokolja a szélesebb körű gazdasági, műszaki, szervezési ismeretekkel rendelkező anyavállalat közvetlen bevonását a közlemény szerint.

A minisztérium azt írta, hogy Magyarország tartósan kiemelt szerepet szán a klímabarát, fenntartható atomenergiának a nemzeti energiamixben.

A működő paksi blokkok előkészületben lévő üzemidő-hosszabbítása és biztonságos üzemanyag-ellátása a nemzetközi tapasztalatok alapos felmérését, minél teljesebb kiaknázását követeli meg.

A Framatome világszerte elismert képességei hasznosan támogathatják az Energiaügyi Minisztériumot a kis moduláris reaktorok (SMR technológia) alkalmazhatóságának, előnyeinek körültekintő feltérképezésében is – mondta el Lantos Csaba az EM közleménye szerint. 

Atomerőművek nélkül nincs ellátásbiztonság, nem csökkenthetők a külső kitettségek és nem teljesíthetők a klímavédelmi vállalások sem. Magyarország uniós szinten az egyik leginkább elkötelezett támogatója a nukleáris energia hasznosítását szorgalmazó tagállami együttműködésnek. E küzdelemben állandó szövetségesünk Franciaország, de az európai energiaszuverenitási és versenyképességi erőfeszítésekben kulcsszereplő a Framatome is. Partnerségünk megerősítésével egy folyamatosan bővülő és kölcsönösen gyümölcsöző együttműködésben nyitunk új korszakot

– fogalmazott az energiaügyi miniszter a tárca közleménye szerint.

A Framatome már korábban is részesévé vált a paksi projektnek. Erről és más, Pakshoz kapcsolódó kérdésekről Lantos Csaba is beszélt az Indexnek néhány hete. 

Rovatok