Index Vakbarát Hírportál

Jövőre változik a parlament összetétele az EP-választások után

2023. szeptember 14., csütörtök 11:14

Az eddigi 705 helyett 15-tel többen, 720-an kezdhetik meg a jövő évi EP-választások után a munkájukat. Az új képviselőhelyek kiosztását még az Európai Tanács javasolta, amit az Európai Parlament is megszavazott.

Az Európai Parlament elfogadta az Európai Tanács javaslatát, így a jövő évi EP-választások után az eddigi 705 helyett 720 mandátumot osztanak ki. A 15 új helyet 12 ország között osztják ki – minderről maga a parlament számolt be hivatalos oldalán.

Így kettővel több EP-képviselője lesz Franciaországnak, Hollandiának és Spanyolországnak, míg további egy mandátumot kapott Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Írország, Lengyelország, Lettország, Szlovákia és Szlovénia.

Ezen országoknak azért javasolta képviselőhelyeinek a növelését az állam- és kormányfőket tömörítő, a belga Charles Michel vezette Európai Tanács, mert a parlament 2023 júniusában elkészített jelentése szerint

ezen országokban nőtt az ott élő uniós állampolgárok száma a 2019-es EP-választások óta, ezért, hogy megmaradjon az arányos képviselet elve, kaptak újabb helyeket a parlamentben.

A javaslatra a képviselők közül 515-en szavaztak igennel, 74-en nemmel, míg 44-en tartózkodtak a szavazás során.

A szavazást megelőzően az EP vitát tartott a kérdésben, ahol több képviselő is bírálta a Charles Michel vezette uniós intézményt, amiért csökkenteni próbálná a parlament költségvetését, emellett a javaslat társelőadói azt is felrótták, hogy az Európai Tanács nem támogatta azt a javaslatot, hogy páneurópai választókerületeket hozzanak létre.

Rovatok