Index Vakbarát Hírportál

Bendarzsevszkij Anton az Indexnek: Ezek már nem PR-csapások, hanem komoly akciók

2023. szeptember 14., csütörtök 16:57

Az ukrajnai háborúban mindennapos eseménynek számítanak a dróncsapások. Bendarzsevszkij Antont, a posztszovjet térség szakértőjét és az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatóját kérdeztük arról, hogy hogyan és milyen célokkal alkalmazzák ezeket az eszközöket a küzdő felek.

Ukrajna csütörtök hajnalban  a Krím félszigeten hajtott végre egy szokatlan csapást , amelyben állításuk szerint egy nagyon drága légvédelmi rendszert is megsemmisítettek.

Bendarzsevszkij Anton kérdésünkre azt mondta erről a támadásról: az jóformán borítékolható, hogy az SZ–400-as rendszert találat érte, de hogy milyen károkat sikerült okozniuk benne, azt nem lehet tudni, és az orosz fél értelemszerűen cáfolni fogja a megsemmisítést (ha egyáltalán reagálnak az ukrán bejelentésre). 

A szakértő az Indexnek elmondta, hogy a drónok alkalmazását érdemes két részre bontva vizsgálni: külön kell választani a frontvonalon történő akciókat, valamint a mélységi csapásokat. Ezekért ugyanis egészen más szervek felelősek, és egészen mások a céljaik.

Bendarzsevszkij Anton szerint ezen csapásokat illetően szó esett arról (többek közt még a magyar nyilvánosságban is), hogy egyesek szerint nem kellene az ukránoknak megosztaniuk az erőforrásaikat, de ez pont azért nem ennyire egyszerű kérdés, mert a fronton lévő csapásokért a hadsereg vezérkara, a mélységi csapásokért pedig az ukrán katonai hírszerzés (HUR) felel.

Beállt egyfajta paritás a drónok használatában 

Elmondása szerint a frontvonalon zajló alkalmazásban (ez lehet információszerzés, tüzérségi vagy légicsapások előkészítése, de akár az is, hogy egy drónnal egész egyszerűen ledobnak egy robbanószert egy ellenséges célpontra) a háború kezdete óta az ukránok hatékonyabbak voltak, jobban alkalmazták ott az eszközöket, mélységi csapásokban viszont inkább az orosz fél dominált. Mint mondta,

EZ MOST KEZD KIEGYENLÍTŐDNI: AZ OROSZOK SOK MINDENT ELTANULTAK, FEJLŐDTEK A FRONTVALI ALKALMAZÁSBAN, UKRAJNA PEDIG EGYRE GYAKRABBAN, EGYRE NAGYOBB KÁROKAT OKOZVA HAJT VÉGRE MÉLYSÉGI TÁMADÁSOKAT A DRÓNJAIVAL. 

A mélységi csapásokban az orosz fél az iráni gyártmányú Sahid öngyilkos drónokkal támad. (A szakértő szerint az utóbbi időben az is megfigyelhető volt, hogy az oroszok egyre gyakrabban kombinálják a rakétákat és drónokat a mélységi csapásoknál.) 

Hogy pontosan milyen létesítmények ellen irányulnak ezek a csapások, azt nem tudni. Az ukrán fél rendszerint mindössze „kritikus létesítménynek” nevezi a célpontokat beszámolóiban, míg az orosz fél pusztán katonai célpontokról beszél – mondta Bendarzsevszkij Anton az Indexnek.

Hozzátette: az előző télen lehetett tudni, hogy az ukrán energia-infrastruktúrát célozta Oroszország, és nincs kizárva, hogy most például a légvédelmi rendszerek lehetnek a célpontok.

A saját fejlesztésű ukrán „Hóddal” nem tudnak mit kezdeni az oroszok 

A szakértő arra is kitért, hogy Ukrajna a saját, sikeres mélységi csapásait a legtöbb forrás szerint a „Hód” nevű drónnal hajtja végre általában, amely képes akár 1000 kilométer megtételére is – és amellyel az orosz légvédelem a jelek szerint nem tud mit kezdeni. 

Hogy miért nem, azt egyelőre nem tudhatjuk. Bendarzsevszkij Anton két lehetséges magyarázatot vázolt: egyrészt, mivel az orosz légvédelmi eszközök zöme a front közelében lehet, ezért potenciálisan lehetnek olyan „folyosók, lyukak”, ahol ezek a drónok átjuthatnak és lecsaphatnak a hátországban.

Másrészt könnyen elképzelhető, hogy az ukránok nyugati szövetségesei (a fejlett technológiájuk segítségével) tudnak olyan információkat adni Ukrajnának, amelyekből kiderül, hogy hol vannak gyenge pontok az orosz légvédelmi rendszerben.

Ezek már nem PR-akciók 

Az ukrán mélységi támadásokkal kapcsolatban azt is megjegyezte: egyes akcióknál korábban még felvetődött, hogy az ukrán fél részéről ezek inkább csak „PR-akciók” lehetnek, de mostanra azt láthatjuk, hogy

A TÁMADÁSOK EGYRE INTENZÍVEBBÉ VÁLNAK, EGYRE NAGYOBB KÁROKAT OKOZNAK, ÉS EGYRE TÖBB KATONAI-STRATÉGIAI EREDMÉNYT TUDNAK FELMUTATNI AZ UKRÁNOK – KÜLÖNÖSEN A KRÍM FÉLSZIGETEN. 

Ennek a jele volt a csütörtöki mellett a szerdai ukrán támadás a Krímben, amelyben a jelek szerint egy Storm Shadow rakétával egy több száz millió dollár értékű orosz tengeralattjárót, valamint egy deszanthajót semmisíthettek vagy rongálhattak meg súlyosan az ukránok– mondta a szakértő az Indexnek.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva.

(Borítókép:  Andre Alves / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok