Index Vakbarát Hírportál

Teljesen összeomlott az elektromos hálózat Nigériában

2023. szeptember 14., csütörtök 16:26

A probléma okát jelenleg még nem tudni, ugyanakkor délután kettőkor már valamennyire ismét működött a rendszer Nigériában azok után, hogy az ország elektromos hálózata gyakorlatilag teljesen összeomlott.

Teljes hálózatösszeomlásról számoltak be nigériai villanyáram-szolgáltatók, ami miatt Afrika legnagyobb gazdaságában a nagyvárosok áram nélkül maradtak – számol be róla a Reuters.

A kora reggeli órákban az elektromosáram-termelés konkrétan nullára csökkent, ami egészen helyi idő szerint délután kettőig helyre se állt, de akkor is csak 1096 megawattra emelkedett, ami bőven elmarad az átlagos 4100 megawattól. Az adatokat a nigériai energiaelosztó vállalat, a TNC közölte, ugyanakkor a cég a hírügynökség kérdéseire nem válaszolt.

Az áramkimaradások miatt nemcsak a lakosság, hanem a cégek is dízel- és benzingenerátorok használatára kényszerültek, ugyanakkor az rendkívül költséges, mivel Bola Tinubu elnök még májusban szüntette meg a cégek számára az üzemanyag-támogatást.

A hírügynökségnek nyilatkozott egy IT cég vezetője, aki elmondta, hogy az üzemanyagköltségek növekedése miatt teljesen felemészti a cég pénzügyeit, és mivel a cége rendkívül kiszolgáltatott a villanyáramnak, így nagyon nincs más opciójuk, ha az elektromosáram termelése leáll.

Mint arra a Reuters emlékeztet, Nigéria legnagyobb városa, a több mint tizenötmilliós lélekszámú Lagosban mindennaposak az áramkimaradások, ugyanakkor a mostani, az egész országra jellemző áramszünet nem jellemző.

Annak ellenére, hogy Nigéria 12500 megawatt áram termelésére lenne képes, annak csak negyedét termelik meg a cégek, emellett pedig a hálózat csak tavaly négy alkalommal állt le teljesen – a hatóságok minden esetben technikai problémára hivatkoztak.

Tinubu elnök még korábban megígérte, hogy az elektromosáram-ellátást javítja, hogy az államoknak lehetővé teszi a saját erőművek építését, hogy ezzel segítsék a lassú gazdasági növekedést a 214 millió lakosú országnak.

Rovatok