Index Vakbarát Hírportál

Elítélte Szijjártó Péter cselekedetét az Európai Parlament – a külügyminiszter már reagált is

2023. szeptember 14., csütörtök 07:08

Elítélte az Európai Parlament Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2023. februári minszki hivatalos látogatását, amely ellentmond a Belarusszal, Oroszországgal és az Ukrajna elleni agresszív háborúval kapcsolatos uniós politikának.

Az Európai Parlament kiadott egy állásfoglalást, amelyben részletezi a Lukasenka-rezsim által elkövetett bűnöket.

EBBEN A SZERVEZET SAJNÁLATÁT FEJEZI KI A MAGYAR KÜL- ÉS KERESKEDELMI MINISZTER 2023. FEBRUÁRI MINSZKI HIVATALOS LÁTOGATÁSA MIATT, AMELY ELLENTMOND A BELARUSSZAL, OROSZORSZÁGGAL ÉS AZ UKRAJNA ELLENI AGRESSZÍV HÁBORÚVAL KAPCSOLATOS UNIÓS POLITIKÁNAK.

Nem ez az első eset, az Európai Parlament (EP) már egy korábban elfogadott állásfoglalásában is bírálta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter 2023. február 13-i minszki látogatását.

A miniszter egyébként korábban nyilvánvalónak nevezte, hogy sokan támadják majd minszki látogatása miatt, de mint fogalmazott: a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani. 

Rossz fát tett már a tűzre Belarusz

A képviselők továbbá a leghatározottabban elítélik „a Lukasenka-rezsim által folyamatosan elkövetett, korlátozás nélküli elnyomást és az emberi jogok szisztematikus és széles körű megsértését, beleértve a rossz bánásmód és kínzás számos esetét, valamint a politikai foglyok és más, politikai alapon üldözött személyek, például újságírók, emberi jogvédők, független szakszervezeti aktivisták és mások teljes elkülönítését és nem megfelelő orvosi ellátását” – vette észre a HVG.

Ugyancsak elítélik, hogy az eljárás alá vont személyekre azáltal gyakorolnak nyomást, hogy szándékosan letartóztatják és elítélik hozzátartozóikat, és visszavonják ügyvédjeik engedélyét. 

A dokumentumban azonban szerepel a következő mondat is:

A Beloruszról szóló vitában Várhelyi Olivér, szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos is elítélően szólt az elnyomó belorusz rendszerről. Felhívta a figyelmet, hogy a lakosok a rezsim emberi jogsértéseitől szenvednek, 1500 politikai fogoly senyved a börtönökben, akiket kínoznak és embertelen körülmények között tartanak fogva.

Sőt a magyar külügy számára tárgyalópartnernek számító országról azt mondta Várhelyi, hogy a Lukasenka-rezsim a nemzetközi biztonságot ássa alá, mert

mesterségesen gerjesztett migránshullámokkal kétszer is megpróbálták destabilizálni az EU-t.

Az állásfoglalást 453 képviselő szavazatával fogadták el, ellene mindössze 21-en szavaztak. Ezek között volt 12 fideszes képviselő közül a jelen lévő hat: Bocskor Andrea, Deli Andor, Győri Enikő, Hidvéghi Balázs, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina.

Szijjártó Péter stílusosan reagált

A magyar külügyminiszter egy Facebook-posztban reagált az állásfoglalásra, miközben Hongkongból utazott hazafelé, de megállt a repülőgép Almatiban tankolni. 

Olvasom, hogy az Európai Parlament elítélt, amiért korábban elmentem tárgyalni Minszkbe. Ez ugyanaz a testület, amelynek több tagját korábban korrupció miatt tartóztatták le?

– olvasható a bejegyzésben.

Rovatok