Index Vakbarát Hírportál

Különleges arany nyakláncra leltek a szemétben

2023. szeptember 15., péntek 15:02

Egy spanyol szemétszállító két arany nyakláncot talált, amelyekről szakértők később megállapították, hogy 2500 évvel ezelőttről származhat. Sergio Narciandi augusztus 29-én az északnyugat-spanyolországi Asztúriában, Cavandi településen dolgozott, amikor rábukkant a szokatlan leletre.

Munka közben egy különösen fényes tárgyra lett figyelmes egy spanyol szemétszállító augusztus végén. Amikor jobban megvizsgálta, rájött, hogy egy torcot tart a kezében, tehát egy olyan ősi nyakdíszt, amilyet régen nyakláncként viseltek a nemesek. Tovább nézelődve még egy nyakéket talált, és mindkettőt szakértőkkel vizsgáltatta meg. Ők azt mondták,

feltehetően a vaskorból származnak az ékszerek.

A vaskort a Kr. e. 5. századtól, a Kr. e. 2. századik teszik a történészek. Abban az időszakban voltak népszerűek a torcok, amiket általában drága anyagból készítettek, és leginkább a kelták és a germánok nemesei között volt jellemző viselete. 

A megtaláltak stílusa megegyezik azokéval, amelyeket a vaskori nemesek az Ibériai-félsziget egész területén viseltek

– mondták a szakértők. 

Ángel Villa, az asztúriai régészeti múzeum szakértője elmondta, a torcok értékesnek bizonyulnak abból a szempontból is, hogy a régészek „közelebb kerüljenek a korszak ismeretéhez”.

Mindkét darabban az ókor összes olyan technikája összpontosul, amelyet egy rendkívüli szakértelemmel rendelkező aranyműves használt: öntés, filigrán, szemcsézés és hegesztés, esztétikai és geometriai motívumokkal és stílusokkal kombinálva, ami most lehetővé teszi számunkra, hogy még jobban elmélyedjünk a korszak eddig még nem ismert részleteiben

– mondta Villa.

Furcsa módon más régészeti leletet nem találtak ugyanezen a területen. A szakértők és régészek nekiálltak az elemzőmunkáknak. Elsősorban arra kíváncsiak, a közösség vagy az egyén vagyonát akarták-e jelképezni, és hogy nőknek vagy férfiaknak készültek-e az ékszerek. 

Rovatok