Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan újranyitják Európa kulcsfontosságú alagútját

2023. szeptember 15., péntek 18:50

A javítások és a biztonsági ellenőrzések befejeztével péntek este nyolc órától újranyitják a Svájc, illetve Európa északi és déli részét összekötő Gotthard-alagút közúti szakaszát.

Az alagút lezárása majd egy órával növelte meg a gépjárművezetők szokásos menetidejét, mivel a sofőrök csak a hágókon átvezető kerülőutakat használhatták.

A mintegy 16,9 kilométer hosszú, az Alpok alatt haladó alagút az áruszállítás szempontjából kulcsfontosságú.

Németország és Olaszország közötti közúti közlekedésben is jelentős szerepet tölt be. Az alagúton naponta több ezer jármű, köztük sok teherautót kel át.   

Mint írtuk, az illetékes szövetségi hivatal vasárnap délután döntött a lezárásáról, miután a mennyezeten repedés keletkezett, és betondarabok hullottak le. A tájékoztatás szerint a repedés 25 méteren át húzódott, 700 méterre az északi kaputól.

Habár a pontos okot nem tudni, szakértők véleménye alapján a repedés tektonikus mozgásra, a hegyvonulatok egymásnak gyűrődésére, de akár a környéken zajló építkezésekre is visszavezethető – adta hírül az MTI a svájci közútkezelő (Astra) közleményét.

A Gotthard-alagutat 1980-ban építették, jelenleg felújítás alatt áll. Ezzel egy időben a svájci hatóságok egy újabb járat kifúrását kezdték meg, amely várhatóan 2029-re készül el.

Rovatok