Index Vakbarát Hírportál

Magyar Levente: Magyarország határozottan kiáll Szerbia EU-s csatlakozása mellett

2023. szeptember 15., péntek 21:52

Le kell bontani a Magyarország és Szerbia közötti fizikai határokat az emberek közötti kapcsolatépítés, a közös gazdasági rendszer kiépítése, a forgalom egyszerűsítése és az előrelépés megkönnyítése érdekében –hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken a vajdasági Topolyán.

Mint mondta: az utóbbi időszakban a két nép és a két ország között baráti és szövetségesi viszony épült ki, köszönhetően Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, Orbán Viktor miniszterelnöknek, valamint Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnöknek.

Ezt a kapcsolatot pedig a határok lebontása tudná még erősebbé tenni, hangsúlyozta az államtitkár, utalva ezzel az új határátkelők létesítésére és a röszkei határátkelő mielőbbi felújítására.

Magyarország minden európai országnál vehemensebben és határozottabban kiáll Szerbia minél hamarabbi európai uniós csatlakozása mellett

– mondta.

„Ez egy nehéz vállalkozás, mert nagyon sok nyugati partner nem gondolja úgy, hogy elérkezett az idő az ilyenfajta együttműködésre Szerbiával, és nélkülük Magyarország egyoldalúan ezeket a lépéseket nem tudja megtenni” – tette hozzá. Elmondta, amennyiben ez a nyugati partnerek késlekedése miatt a következő években nem valósul meg, akkor Magyarország követeli, hogy a vámuniót és a határrendszert terjesszék ki Szerbiára is.

Nem akarjuk, hogy Magyarországot és Szerbiát a következő tíz évben is ilyen éles határvonal válassza el egymástól

– magyarázta.

Magyar Levente leszögezte, Budapest követeli, hogy Szerbia kapja meg azt a bánásmódot, amelyet politikailag, teljesítményével és fontosságánál fogva is kiérdemelt. „Különösen ebben a törékeny geopolitikai helyzetben, amikor az uniónak szüksége van újabb és újabb partnerekre, és legkevésbé arra, hogy bizonytalanságban és így kiszámíthatatlanságban tartsa a számára legfontosabb szomszédságbeli térségeket, így például Nyugat-Balkánt”.

Magyar Levente köszönetet mondott azoknak a vállalatoknak is, amelyek részt vesznek a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjában, és rámutatott, ezek a vállalatok azok, amelyeknek köszönhetően – amint megnyílnak a határok – Magyarország és Szerbia kapcsolata minden korábbinál sikeresebb lesz, és bebetonozhatják ezt a sikertörténetet. Hozzátette: a gazdaságfejlesztési program folytatása az ukrajnai háború alakulásától is függ.

Mi mindannyian meg vagyunk arról győződve, hogy ha a háború véget ér, akkor visszatérnek a dolgok a normális kerékvágásba. Tehát a jelenlegi legfontosabb feladat a békéért való munkálkodás

– szögezte le, hozzátéve, hogy a magyar kormány ellenszélben ugyan, de mindennap ezért dolgozik, és hiszi, hogy „eljön a nap, amikor elcsendesednek a fegyverek Európa keleti részében”, akkor pedig visszatérhetnek az elmúlt évek gazdaságpolitikájához.

Magyar Levente a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjában részt vevő Gebi Kft. fennállásának 40. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen vett részt Topolyán.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program első, 2016–2018-as szakaszára a magyar kormány kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget. A programban a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték a legnagyobb hangsúlyt, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, a folyamat visszafordítása volt. A gazdaságfejlesztési program második szakaszát 2019-ben indították el. A program összértéke már meghaladta a 170 milliárd forintot.

Rovatok