Index Vakbarát Hírportál

Bevezetnék a szexuális felvilágosítást a belga iskolákban, azóta felgyújtottak hat intézményt

2023. szeptember 15., péntek 20:01

Újabb iskola vált gyújtogatás célpontjává Vallóniában, ez pedig kedd este óta már a hatodik tűz Charleroi térségében. Egyelőre nem sikerült kapcsolatot találni a vitatott EVRAS szexuális felvilágosító politikával, de a korábbi támadásokkal már összefüggésbe hozták őket.

Egy belga iskola csütörtök este 23 óra körül vált tűz áldozatává, ami nagyon hasonlít a többi, hét elején történt tűzhöz. Kedd este négy általános iskolát gyújtottak fel Charleroi környékén, egy ötödiket pedig egy másik közeli iskolában – közölte a Brussel Times.

Míg a keddi iskoláknál az EVRAS-ellenes feliratokkal, ami EVRAS, vagyis kapcsolati, érzelmi és szexuális életre való nevelés programot jelölik az iskolákat, addig a legutóbbi két incidenssel nincs összefüggés, és az sem világos, hogy az elkövetők között van-e kapcsolat – közölte csütörtök este a charleroi-i rendőrség szóvivője.

Az első négy tűzesetnél felvetődött a gyanú, hogy az incidensek összefüggésben állnak a szülők növekvő dühével a belga francia nyelvű közösség (FWB) azon döntése ellen, hogy a szexuális és kapcsolati nevelést kötelezővé teszik összesen az egész iskola ideje alatt négy órában.

Eddig a Belgium francia nyelvű közigazgatása alá tartozó iskolák egyénileg dönthettek arról, hogy tartanak-e szexuális felvilágosító órákat – ellentétben a holland nyelvű iskolákkal, ahol ez már kötelező.

A változás azt jelenti, hogy a tanulóknak két órájuk lesz a 6. osztályban (11–12 éves korosztály) és további kettő a 15–16 éves korosztályban. Ezeket speciálisan képzett pedagógusok tanítják.

Azonban heves ellenállásba ütközött a szabályozás a vallási csoportok és a konzervatív családok részéről, mivel az ellenzők szerint a nemi és szexuális identitással kapcsolatos fogalmakat túl korán megismertetik a gyerekekkel. 

Alexander De Croo miniszterelnök szerint az új politika elleni erőszakos akciók teljesen elfogadhatatlanok.

Az iskolának biztonságos helynek kell lennie minden gyermek számára. Mindent megteszünk az elkövetők azonosítása és felelősségre vonása érdekében. A szexuális neveléshez való jog nem kérdőjelezhető meg

– mondta a miniszterelnök.

Közben Verlinden belügyminiszter arra kérte a szövetségi rendőrséget, hogy támogassa a helyi rendőrségi területeket.

Nem tanítanak a maszturbációról

A legvadabb összeesküvés-elméletek keringenek a francia nyelvű közösség új szexuális nevelési programjáról.

Caroline Désir (PS), a francia nyelvű közösség oktatási minisztere határozottan ellenzi az álhíreket, és a La Premiere rádióban vitatta a legnevetségesebbeket. Tisztázta, hogy a tanárok nem kényszerítik rá a gyerekekre az orientációt vagy a nemi hovatartozást, és nem tanítják őket szexuális aktusokra vagy maszturbációra.

Hozzátette, ezt már többször is kifejezetten világossá tették, és azt is hangsúlyozta, hogy

a szülőknek nem szabad vaknak lenniük azzal szemben, amit a gyerekeik az okostelefonjukon keresztül látnak, akár akarva, akár akaratlanul.

Désir szerint éppen ezért fontosak a szexuális felvilágosító órák, ugyanis a gyerekek néha már korán szembesülnek olyan dolgokkal, amelyeket nem értenek, és amelyek akár veszélyesek is lehetnek. 

A belga fővárosban vasárnap ismét tiltakozásra szólítanak fel az új szabályozás ellen. 

Rovatok