Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Brüsszel félrevezeti az európai közvéleményt gabonaügyben

2023. szeptember 15., péntek 16:49

Elképesztő szenvtelenséggel vezeti félre az európai közvéleményt Brüsszel (és sajnos az ukrán kormány is) a gabonaügyben – írja közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A külügyminiszter szerint Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt a háború előtt, kivitelének egy jelentős része afrikai, közel-keleti országokba irányult.

A háború miatt azonban jóval kevesebb gabonát tudnak exportálni, ami nyilvánvalóan hatalmas gondot okoz számos afrikai országnak. A gondok enyhítése érdekében a közép-európai országok megnyitották tranzitútvonalaikat, hogy az ukrán gabona így el tudjon jutni olyan tengeri kikötőkbe, ahonnan aztán el lehet azt szállítani Afrikába. A cél tehát nem a közép-európai országok elárasztása volt az ukrán gabonával, hanem az, hogy az afrikai országok megkapják az ukrán gabonát

– fogalmaz bejegyzésében Szijjártó Péter, aki szerint „nem engedhetjük meg a magyar gazdák tönkretételét”.

„Amerika nyer, Európa veszít”

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt az ukrán gabona kérdésköréről. „Meggyőztek bennünket a brüsszeliek, hogy engedjük be szárazföldön azt az ukrán gabonát, amit eddig tengeren szállítottak be, mert éhínség lesz Afrikában. Gyanakodtam, de jól átvertek. Nem jut el Afrikába, mert ahelyett, hogy elvinnék oda, Európában kezdik el értékesíteni” – mondta a miniszterelnök.

Öt tagállam, köztük Magyarország kérésére importkorlátozást vezettek be az ukrán gabonára, azonban ez szeptember 15-én lejár, most pedig azon megy a vita, hogy meghosszabbítsák-e a lejáró megállapodást.

„Ha nem hosszabbítják meg, akkor az érintett nemzetek összefognak ennek érdekében” – mondta Orbán Viktor, aki úgy látja, Brüsszel nem európai, magyar, román, lengyel, bolgár érdekeket képvisel, hanem amerikaiakat.

Ezen a háborún Amerika nyer, Európa veszít

– mondta kormányfő.

Rovatok