Index Vakbarát Hírportál

Kitálalt az FBI ügynöke: az oroszok támogathatták Donald Trump ügyvédjét

2023. szeptember 16., szombat 19:18

Az elmúlt időszakban az FBI az amerikai politika egyik meghatározó alakítójává lépett elő, elég, ha csak a volt elnök, Donald Trump elleni nyomozásokra vagy Joe Biden fia elleni vádemelésre gondolunk. Az Insidernek adott interjút Johnathan Buma különleges ügynök, aki szerint az FBI figyelmen kívül hagyta azt, hogy a volt New York-i polgármesternek, Rudy Giulianinak orosz kapcsolatai voltak.

„Rudy Giulianit olyan személyek kompromittálhatták, akiket azzal gyanúsítanak, hogy orosz kémelhárítási befolyásolási műveletekben vesznek részt" – mondta Buma az Insidernek, hozzátéve, hogy az FBI-on belül fontos hírszerzési információkat hallgatnak el. Trump elnökségének idején Giuliani az elnök személyes ügyvédje volt. 

Buma aggályosnak tartja, hogy Giuliani cége egy Kreml-közeli ukrán oligarchától, Pavel Fukstól kapott 300 ezer dollárt. Fuks szóvivője tagadja, hogy az oligarcha kapcsolatban áll az orosz hírszerzéssel. 

Az oligarcha Washingtonba utazott Trump 2017-es beiktatási ünnepségére, és korábban megkereste Trumpot egy moszkvai Trump-torony építésének tervével.

Buma szerint az FBI jelentésében az szerepel, hogy Fuks az orosz titkosszolgálatoknak dolgozik.  Fuks 300 ezer dolláros kifizetése Giuliani cégének egybeesett azokkal az utakkal, amelyeket a republikánus ügyvéd Ukrajnába tett, hogy információkat gyűjtsön Hunter Bidenről és a Burisma ukrán energetikai vállalatról, és nyomást gyakoroljon az ukrán tisztviselőkre, hogy indítsanak vizsgálatot. 

Buma azt állítja, hogy feletteseinek elmondta a Giulianira vonatkozó aggályait, de ők nem akartak további lépéseket tenni az ügyben. 

Elmondása szerint megtiltották neki, hogy bármilyen Trumppal és körével foglalkozó jelentést készítsen.

Rovatok