Index Vakbarát Hírportál

Erdogan végleg búcsút mondana az Európai Uniónak

2023. szeptember 16., szombat 19:13

Azt követően, hogy Brüsszel bírálta a török demokrácia helyzetét, Recep Tayyip Erdogan kijelentette: Törökország és az unió útjai elválhatnak egymástól.

„A jelenlegi helyzetben az Európai Unió olyan lépéseket tesz, amivel elszakad Törökországtól. Értékelni fogjuk ezeket a fejleményeket, és az értékelések után, ha szükséges, elválhatnak útjaink az Európai Uniótól” – mondta Erdogan Isztambulban, mielőtt New Yorkba utazott volna, hogy részt vegyen az ENSZ Közgyűlésén.

Az Európai Parlament szeptemberben elfogadott 2022-es jelentése szerint a török csatlakozási folyamat a jelenlegi körülmények között nem folytatódhat.

A jelentés kritizálta a sajtószabadságot, az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányát és a nők jogainak romlását – írja a Bloomberg

A riportban a Politico szerint az állt, hogy az uniónak a jelenlegi helyzetben – az említett hiányosságok miatt – nem szabad folytatnia további tárgyalásokat Törökország uniós tagjelöltségéről, és szerintük ehelyett más módon kellene folytatnia az együttműködést Brüsszelnek és Ankarának. Az Európai Parlament felszólította az uniót, hogy vizsgálja felül az EU és Törökország viszonyát.

Ez a jelentés tele van igazságtalan vádakkal és a törökellenes körök dezinformációján alapuló előítéletekkel, az Európai Parlament szokásos sekélyes és nem előrelátó megközelítését tükrözi, mind az országunkkal való kapcsolataiban, mind az unió jövőjét illetően

– reagált a jelentésre a török külügyminisztérium.

Az EU és Törökország 2005-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat. A folyamat ugyan megrekedt, de Törökország továbbra is az unió kulcsfontosságú gazdasági és védelmi partnere maradt.

Júliusban Mehmet Simsek török pénzügyminiszter azt mondta, hogy az ország az EU-ra mint a változás inspirációs forrására tekint, ezzel próbálva feléleszteni a megrekedt csatlakozási tárgyalásokat. 

Rovatok