Index Vakbarát Hírportál

Ingyenes bérleti díjjal csábítják a távmunkában dolgozókat Szardínián

2023. szeptember 16., szombat 06:53

A szardíniai falu ingyenes bérleti díjjal, partimeghívásokkal és magával ragadó kultúrával csábítja a távmunkásokat egy olyan program keretében, amely ingyenesen kínál lakhatást. Egy kikötés van, hogy tartalmasan teljen az ott eltöltött idő.

Egy új szardíniai kezdeményezésnek köszönhetően mostantól három hónapig ingyenesen alhat bárki a hegyek között. Az első távmunkás, aki élt az ajánlattal, Clarese Partis, egy 39 éves Los Angeles-i szoftvertervező volt – írja az Euronews.

A tömeg elől menekülni és a hálózaton kívül dolgozni vágyó nő az Egyesült Államokból repülőre szállt, és a múlt héten landolt a szigeten, ahol az aprócska Ollolai faluban alakította ki új otthonát. Elmondása szerint úgy érezte, szüksége van a változatosságra, de nem akart egy turistaövezetbe menni.

Helyette olyan helyet keresett, amelyet természet, friss levegő, hegyek, gyönyörű strandok vesznek körül, ahol több megnyugvást, békét és lassabb életmódot találhatok.

A Szardínia középső részén fekvő Ollolai olyan világ, amely távolabb van az ország népszerű, és gyakran zsúfolt tengerpartjaitól. Ez egyfajta időkapszula, ahol az ország kulturális öröksége még mindig jól látható. Ez tükröződik az ottani életmódban is.

Szeretek a termelői piacra járni, hogy friss alapanyagokat vegyek, hogy például szarvasgombát, tésztát és pestós gnocchit készítsek

– mondja Partis. 

Miért van erre szükség?

Bár gyönyörű, Ollolai lakossága egyre fogyatkozik. Az elmúlt 100 évben 2250-ről 1300 főre zsugorodott a létszám. 2022-ben a népességnövekedés minden idők legalacsonyabb szintjét érte el – Olaszország évek óta küzd ezzel a problémával, amelyet nemzeti vészhelyzetnek tekintenek.

Az ország azóta próbálja a látogatókat – rövid és hosszú távú látogatókat egyaránt – magához csábítani. A vegyél házat 1 euróért kezdeményezésük a világ minden tájáról csábította a lakosokat. Ollolai abban a reményben vett részt az akcióban, hogy a külföldiek befektetnek majd a régi városrész felújításába. A vezetés szerint nagyon sikeres is volt a kezdeményezés.

A dolgozz Ollolaiból program célja a helyszínt digitálisnomád-csomóponttá alakítani, aminek megvalósítására egy 20 ezer eurós beruházást dolgoztak ki.

A következő két évben a falu egyenként legfeljebb három hónapig (ez a határ a vízum nélküli, Európán kívüli látogatók számára) fogadja majd a távmunkásokat.

A reménybeli digitális nomádoknak december végéig kell jelentkezniük online.

Milyen a szállás?

A településen szállást kereső munkavállalók olyan házakban találják magukat, amelyeket korábban földművesek és pásztorok laktak, akik egykor a földön aludtak az állataikkal. Most irodával és nagy sebességű internetkapcsolattal rendelkeznek.

A környék egyetlen nomádjaként könnyű a szocializálódás: az emberek szívesen megismerkednek a látogatóval, és meghívókat küldenek a helyi vásárokra és fesztiválokra.

Az önkormányzat fedezi a nomádok bérleti díját, a közműveket, a számlákat és a szolgáltatási adót, de a közlekedést nem.

Nem egészen ingyenes tartózkodás

Van azonban egy kis bökkenő, ha ezt lehet annak nevezni. A helyi kulturális egyesület vezetője ugyanis elmondta, hogy nem teljesen ingyenes az ott-tartózkodás.

A dolgozóknak bizonyítottan digitális nomádoknak kell lenniük, és konkrét munkát kell hagyniuk a tartózkodásuk végén – lehet az egy konferencia-előadás, egy esszé, egy tudományos dolgozat vagy egy dokumentumfilm.

Minden területről bátorítják a hivatásos távmunkások jelentkezését. Mindenkit szívesen látnak, feltéve, hogy az illető nyitott a kölcsönös megállapodásra, vállalva, hogy a falu kultúráját gazdagító „tudáslöketet” hagy hátra.

Rovatok