Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin is felszólal az ENSZ-közgyűlésén

2023. szeptember 17., vasárnap 10:36

A hivatalos rendezvényeken kívüli személyes találkozókon is részt vesz a magyar államfő, ahol több amerikai tagállam kormányzójával tárgyal.

Novák Katalin köztársasági elnök vezeti a magyar delegációt, amely részt vesz az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáján. A magyar államfő az általános vita nyitónapján szólal fel a szervezet New Yorkban, szeptember 19. és 26. között zajló eseményén. 

Ezt megelőzően részt vesz az SDG (Fenntartható fejlődési célok) csúcstalálkozón, amelyen egy állam- és kormányfői szintű tanácskozáson elnököl szeptember 18-án. A köztársasági elnök ENSZ-közgyűlési részvételének, illetve az ehhez kapcsolódó tárgyalások középpontjában a béke előmozdítása, a család védelme, valamint a nők helyzetének erősítése áll majd.

Az egyesült államokbeli tartózkodásán az államfő egyeztet Texas, Utah és Montana kormányzójával is – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel.

Lapunknak adott augusztus végi interjújában már jelezte, hogy minden bizonnyal elmegy Joe Biden amerikai elnök által adott fogadásra. Azt is hozzátette, hogy:

Az eseményen a világ vezetői találkoznak New Yorkban. Ilyenkor a szervezet épülete olyan, mint egy nyüzsgő hangyaboly. A hivatalos rendezvényeken kívül lehetőségünk van személyes találkozókra is. Nekem is sok kétoldalú megbeszélésem lesz az „ENSZ Közgyűlésének margóján”.

Novák Katalin legutóbb a csütörtöki Budapesti Demográfiai Csúcson szólalt fel, ahol arról beszélt, hogy minden a szabadság körül forog, a szabadságharcos elődeink örökösei vagyunk, a magyarok pedig nem ingyen kapják a szabadságot, újra és újra meg kell küzdeni érte, „ma a családok szabadságharcát vívjuk”.

Rovatok