Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Oroszország számunkra elengedhetetlen

2023. szeptember 17., vasárnap 12:19

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Bloomberg vendége volt Isztambulban. A vele készült interjúban elmondta, több fontos ponton is stratégiai együttműködésre van szükség Törökországgal, amit azonban az EU nem néz jó szemmel.

A háború miatt a régi ellátási útvonalak elakadtak, megsemmisültek a tárcavezető szerint, ezért új kapcsolatokra, új utánpótlási útvonalakra van szükség. Erre pedig szerinte a türk államok nagyon jó lehetőséget kínálnak: „hidat képezhetnek Kelet és Nyugat között”. 

Emiatt tele van új ötletekkel, stratégiailag fontos projektekkel.

Az állami nyomdánk egyébként nemrég nyomtatott ki félmillió útlevelet török állampolgárok számára – jegyezte meg Szijjártó Péter.

Hasonlóságok

Szijjártó szerint „az Európai Unió nagyon képmutató”, ami a török-magyar kapcsolatok erősödését jelenti. „Tisztában kell lennünk azzal – mind a török kormánynak, mind a magyarnak –, hogy mindazok a kormányok, amelyek a nemzetközi liberális mainstream ellen fordulnak, támadások célpontjai. Igazságtalan, alaptalan és elfogult támadások és vádaskodások” – mondta.

Arra is emlékeztetett, hogy van közös Orbán Viktorban és Erdoganban: mindkettőt azzal vádolták az európai politikai diskurzusban, hogy nem demokratikus.

Jóllehet bármelyik európai politikus örülne, ha olyan előnnyel nyerne választást, mint Erdogan elnök, vagy mint ahogy mi nyertünk Magyarországon. Úgy gondolom tehát, hogy ez egy nagy előny a török és a magyar oldalon, hogy a politikai rendszereink stabilak, a vezetőinket tisztelik, és a vezetőinket támogatja a közvélemény, mert megnyerték a választásokat, és többséget szereztek a parlamentjeikben

– fogalmazott.

Azt is kijelentette a külügyminiszter, hogy szerinte nagyon törékeny politikai rendszerek vannak az EU-ban, „nagy koalíciókkal, nagyon színes koalíciókkal és kisebbségi kormányzással”.

Ezért irigykednek Törökországra és Magyarországra, ha a politikai stabilitásról van szó

– jegyezte meg.

Orosz kapcsolatok

Ezt követően arról kérdezte az újságíró a tárcavezetőt, mennyire elengedhetetlenek az orosz kapcsolatok Magyarország számára?

Nézze, számunkra ez nagyon fontos és elengedhetetlen. Miért? Mert az energiaimportunk nagy része Oroszországból származik. Most felteheti a kérdést, hogy miért? Ez egy politikai döntés? Nem. Ez a politikai ízlésünket tükrözi? Nem, akkor miért? A fizika miatt

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Ugyanis szerinte az energiaellátás fizikai kérdés, amihez szükség van forrásra és csővezetékre. Ugyanis a Horvátországon áthaladó vezetéknek sokkal kisebb a kapacitása, és nem tudna ellátni minket és Szlovákiát sem, amelyet most szintén Oroszország lát el. A horvátok közben ahelyett, hogy növelték volna a kapacitást, megemelték a tranzitdíjat.

Így lehetetlenné tették számunkra azt, hogy legalább a reményünk megmaradjon a diverzifikációra. Ugyanez a helyzet a gázzal. Ha leállítjuk a szállítást a Török Áramlat gázvezetéken, akkor a többi bejövő vezeték nem tud ellátni minket

– mondta.

Rovatok