Index Vakbarát Hírportál

Kemény intézkedést vezet be Wales a közlekedésben, petícióban tiltakoznak a döntés ellen

2023. szeptember 17., vasárnap 10:49

Wales első minisztere ragaszkodik ahhoz, hogy „evesebb életet veszítsenek” a walesi utakon, ezért az egész országban bevezetik a 20 mérföld/órás sebességkorlátozást.

Walesben szinte az összes beépített vagy lakott területen lévő úton 30 helyett már alapértelmezés szerint 20 mérföld/órás (körülbelül 32 kilométer/óra) sebességgel lehet közlekedni. A terv rendkívül ellentmondásos, az alsóház vezetője a héten úgy jellemezte, hogy „teljesen őrült, még a walesi munkáspárti kormány mércéjéhez képest is”.

Mark Drakeford, az ország első minisztere azt mondta a Sky Newsnak, hogy az új törvény a biztonságról szól, nem a politikáról:

Ez semmilyen értelemben nem politikai tétel, hanem bizonyítékokon alapul.

Szerinte az alacsonyabb sebesség kevesebb balesetet jelent, és kevesebb életet veszítenek ezáltal.  A walesi kormány reményei szerint az új törvény, amelynek bevezetése 32 millió fontba került, 40 százalékkal kevesebb ütközést eredményez, évente hat-tíz emberéletet ment meg, és akár kétezer sérülést is elkerülhet.

Azonban a walesiek megosztottak a kérdésben, vannak, akik támogatják a döntést, de többen is nemtetszésüket fejezték ki. 

A rendszer ellen indított online petíciót már több mint 70 ezren írták alá. Gazdasági aggályok is felmerültek.

A walesi kormány saját jelentése szerint a sebességkorlátozás gazdasági hatása 30 év alatt 4,5 milliárd fontot tehet ki. A kormány az egészségügy számára jelentkező évi 92 millió font megtakarításra összpontosít. Az új sebességkorlátozást a rendőrség a szokásos módon fogja betartatni, de a miniszterelnök a Sky Newsnak elmondta, hogy a lakosságot először is felvilágosítással fogják megcélozni.

Rovatok