Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb botrányba keveredik az OLAF volt vezetője

2023. szeptember 18., hétfő 13:57

Giovanni Kessler, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) korábbi vezetője egyéves felfüggesztett börtönbüntetést kapott a John Dallival kapcsolatos vizsgálat kezelése miatt.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) egyik vezetője egy nyomozás keretében jogellenesen hallgatott le egy európai biztost, állapította meg – a napokban az Európai Unió igazságszolgáltatási rendszerét ért példátlan módon – egy belga bíróság, amiről a Politico számolt be.

Giovanni Kessler, az OLAF 2017-ben távozott korábbi vezetője egyéves felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért a John Dalli egészségügyi uniós biztost érintő vizsgálatot kezelte.

Dalli 2012 októberében mondott le a vádak miatt, miszerint egyik tanácsadója kenőpénzeket kért dohánygyártóktól: „mindig átláthatóan és azzal a céllal dolgoztam, hogy kiderítsem az igazságot a váddal kapcsolatban” – mondta Kessler a lapnak.

Ismét egy korrupciós ügy Brüsszelben

Még korábban Dalli az unió dohánytermékekről szóló irányelvének átdolgozásán tevékenykedett, amikor tanácsadóját, Silvio Zammit azzal vádolták meg, hogy 60 millió eurós kenőpénzt kért egy svéd dohányipari vállalattól, hogy visszavonja az egyik füstmentes dohány uniós tilalmát.

A botrány végül Dalli leváltásához vezetett. Elmulasztott bejelenteni néhány találkozót lobbistákkal, ám az OLAF-jelentés nem talált közvetlen kapcsolatot Dalli és a megvesztegetés között.

Kessler azonban azt állította, hogy „egyértelmű közvetett bizonyíték” van arra, hogy Dalli tudott a bűncselekményről.

Néhány éven belül aztán maga Kessler is vizsgálat alá került. Évekig tartó késlekedés után az Európai Bizottság 2016-ban beleegyezett, hogy feloldják Kessler mentelmi jogát.

Ez lehetőséget teremtett arra, hogy a belga ügyészek kihallgassák. „Ez tisztán jogi vita, olyan cselekményről, amely Európa számos országában törvényes” – mondta Kessler, hozzátéve: a témát még Belgiumban is vitatták, mivel két különböző belga ügyész az ügy megszüntetését kérte. 

A Politico által látott ítéletében a belga bíróság most azt mondta ki, hogy „aggódik” Kessler hozzáállása miatt, mivel azt állította, hogy „nincs tudomása a telefonbeszélgetések rögzítését szabályozó jogszabályokról”, holott ezek a korlátozások az emberi jogok európai egyezményéből erednek, amelyet az OLAF-vezetőjeként nem hagyhatott figyelmen kívül.

Rovatok